Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Zapečena jela»Zapečeno jelo sa mlevenim mesom i rigatoni testeninom

Zapečeno jelo sa mlevenim mesom i rigatoni testeninom

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
15050864
Zapečeno jelo sa mlevenim mesom i rigatoni testeninom
Fotografije: Stanislava Valkova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Zapečeno jelo sa mlevenim mesom i rigatonima je odličan izbor za večeru ili prazničnu trpezu, ukusno je kako toplo, tako i hladno."

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g
  • luk
  • beli luk - po ukusu
  • paradajz - 300 g
  • rigatoni - 300 g, testenina
  • maslac - 70 g
  • brašno - 100 g
  • crveno vino - 100 ml, suvo
  • muskatni oraščić - po ukusu
  • parmezan - po ukusu
  • pršuta - 50 g
  • mleko - 500 ml
  • čedar - po ukusu
  • so
  • začini - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Luk naseckajte na male kockice i stavite u dobro zagrejan tiganj sa maslinovim uljem i zapržite na umerenoj vatri uz neprestano mešanje. Ogulite beli luk i sitno ga naseckajte, dodajte u luk.

Teleće meso prebacite u tiganj sa lukom i belim lukom. Dobro izmešajte, dodajte so i crni biber po ukusu.

U luk, beli luk i mleveno meso sipajte malo suvog crvenog vina i kuvajte dok ne ispari sva tečnost, mešajući špatulom s vremena na vreme. Na svakom paradajzu napravite poprečne razreze nožem.

Ispajte ključalu vodu na paradajz u duboku posudu za salatu kako biste brzo i lako odstranili kožu sa paradajza pomoću noža. Nakon čega naseckajte na male komade i dodajte u tiganj sa mlevenim mesom.

Pažljivo izmešajte i ostavite da malo vri na vatri još otprilike pet minuta. Dodajte so i biljno ulje u šerpu sa ključalom vodom i sipajte rigatoni testeninu.

Nakon kuvanja makarone treba da se ohlade dok ne postanu al dente.

Dok se testenina kuva napravite sos. Istopite maslac na tihoj vatri.

Dodajte pšenično brašno u istopljeni maslac. Mešajte brašno dok se ne zgusne. Malo, sasvim malo soli i muskatnog oraščića, izmešajte i sklonite sa vatre.

Narendajte parmezan (može i drugi tvrdi sir) na sitno rende i sipajte ga u šerpu kod nadeva.

Dobro izmešajte. Sipajte dobijeni nadev u tepsiju sa makaronama i ponovo sve izmešajte.

Na dno tepsije stavite sloj makarona. Špatulom ravnomerno izravnajte površinu ovog sloja. Zatim sloj mlevenog mesa i takođe ga izravnajte špatulom.

Na ovaj sloj paste u nadevu stavite sloj mlevenog mesa sa paradajzom i naseckanu pršutu, ponovo ponovite ovu proceduru. Sloj od makarona pokrijte slojem od mlevenog mesa.

Izrendajte tvrdi sir čedar na krupno rende i ravnomerno pospite po gornjem sloju mlevenog mesa.

Stavite kalup sa zapečenim jelom u rernu da se peče otprilike pola sata.

Zapečeno jelo sa mlevenim mesom i rigatoni testeninom je odličan izbor za večeru ili prazničnu trpezu, ukusno je kako toplo, tako i hladno.

Ako vam se recept dopada, pogledajte kako da napravite klasičan pasticio ili makarone u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: