Način pripreme
Luk naseckajte na male kockice i stavite u dobro zagrejan tiganj sa maslinovim uljem i zapržite na umerenoj vatri uz neprestano mešanje. Ogulite beli luk i sitno ga naseckajte, dodajte u luk.
Teleće meso prebacite u tiganj sa lukom i belim lukom. Dobro izmešajte, dodajte so i crni biber po ukusu.
U luk, beli luk i mleveno meso sipajte malo suvog crvenog vina i kuvajte dok ne ispari sva tečnost, mešajući špatulom s vremena na vreme. Na svakom paradajzu napravite poprečne razreze nožem.
Ispajte ključalu vodu na paradajz u duboku posudu za salatu kako biste brzo i lako odstranili kožu sa paradajza pomoću noža. Nakon čega naseckajte na male komade i dodajte u tiganj sa mlevenim mesom.
Pažljivo izmešajte i ostavite da malo vri na vatri još otprilike pet minuta. Dodajte so i biljno ulje u šerpu sa ključalom vodom i sipajte rigatoni testeninu.
Nakon kuvanja makarone treba da se ohlade dok ne postanu al dente.
Dok se testenina kuva napravite sos. Istopite maslac na tihoj vatri.
Dodajte pšenično brašno u istopljeni maslac. Mešajte brašno dok se ne zgusne. Malo, sasvim malo soli i muskatnog oraščića, izmešajte i sklonite sa vatre.
Narendajte parmezan (može i drugi tvrdi sir) na sitno rende i sipajte ga u šerpu kod nadeva.
Dobro izmešajte. Sipajte dobijeni nadev u tepsiju sa makaronama i ponovo sve izmešajte.
Na dno tepsije stavite sloj makarona. Špatulom ravnomerno izravnajte površinu ovog sloja. Zatim sloj mlevenog mesa i takođe ga izravnajte špatulom.
Na ovaj sloj paste u nadevu stavite sloj mlevenog mesa sa paradajzom i naseckanu pršutu, ponovo ponovite ovu proceduru. Sloj od makarona pokrijte slojem od mlevenog mesa.
Izrendajte tvrdi sir čedar na krupno rende i ravnomerno pospite po gornjem sloju mlevenog mesa.
Stavite kalup sa zapečenim jelom u rernu da se peče otprilike pola sata.
Zapečeno jelo sa mlevenim mesom i rigatoni testeninom je odličan izbor za večeru ili prazničnu trpezu, ukusno je kako toplo, tako i hladno.
Ako vam se recept dopada, pogledajte kako da napravite klasičan pasticio ili makarone u rerni.