Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ratatuj»Zapečeni ratatui sa ćuftama

Zapečeni ratatui sa ćuftama

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
16236831
Zapečeni ratatui sa ćuftama4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Zapečeni ratatui sa ćuftama - omiljeni šareni ratatui, bogat povrćem i u kombinaciji sa sočnim ćufticama."

Potrebni sastojci

  • za ćufte
  • mleveno meso - 500 g, od svinjskog vrata
  • stari hleb - 2 kriške
  • luk - 1 glavica, stari
  • paprike - 1 komad, crvena
  • jaja - 1 komad
  • vegeta - 1 supena kašika, za sudžuk
  • čubar
  • crni biber - mleveni
  • dimljena aleva paprika
  • majčina dušica - sveža
  • peršun - svež
  • za ratatui
  • patlidžan - 2 komada
  • tikvice - 2 komada, velike
  • crveni luk - 1 glavica, velika
  • pečurke - 4 komada
  • čeri paradajz - 3 komada
  • sos paradajz - 400 g, sa oljuštenim kockicama paradajza i bosiljkom /kutija/
  • čili sos - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje
  • majčina dušica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo umesite mleveno meso. Kriške starog hleba namočite u hladnoj vodi na kratko, nakon toga ih dobro iscedite i dodajte u mleveno meso.

Luk sitno naseckajte, crvenu papriku skroz sitno. Dodajte povrće u mleveno meso, razbijte jaje i dodajte sve suve sastojke - čubar, crni biber i alevu papriku, začin za sudžuk.

Majčinu dušicu i peršun naseckajte i dodajte u smesu. Dobro umesite mleveno meso, pokrijte svežom folijom i stavite u frižider dok pripremate povrće.

Patlidžan i tikvicu naseckajte na kolutiće debljine otprilike centimetar. Patlidžan stavite u posoljenu vodu na 20 minuta da pusti gorki sok.

Pečurke i luk naseckajte na polumesece.

U masnoći zapržite redosledom posušene tikvice, pečurke i patlidžan na kratko, dok se ne dobije lagana boja povrća.

Oblikujte ćufte za jelo u loptice jednake veličine - otpriike 9-10 komada.

Sastavite ratatui.

U oblu tepsiju sipajte paradajz, dodatno začinite kockicom smeđeg šećera i čili sosom.

Poređajte ćuftice, a u prostor između njih naizmenično slažite povrće - tikvicu, patlidžan, pečurke, luk i tako dok ne potrošite povrće.

Ako je potrebno, dodatno začinite povrće.

U sredinu stavite čeri paradajz. Rasporedite grančice majčine dušice. Zalijte uljem, tepsiju obložite aluminijumskom folijom i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 50 minuta.

Skinite foliju i dopecite još 10 minuta zapečeni ratatui sa ćufticama.

Pogledajte još oprobanih recepata za ratatui, a ako ste ljubitelji jela sa mlevenim mesom, probajte i ove ukusne ideje za janije sa ćufticama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: