Način pripreme
Prvo umesite mleveno meso. Kriške starog hleba namočite u hladnoj vodi na kratko, nakon toga ih dobro iscedite i dodajte u mleveno meso.
Luk sitno naseckajte, crvenu papriku skroz sitno. Dodajte povrće u mleveno meso, razbijte jaje i dodajte sve suve sastojke - čubar, crni biber i alevu papriku, začin za sudžuk.
Majčinu dušicu i peršun naseckajte i dodajte u smesu. Dobro umesite mleveno meso, pokrijte svežom folijom i stavite u frižider dok pripremate povrće.
Patlidžan i tikvicu naseckajte na kolutiće debljine otprilike centimetar. Patlidžan stavite u posoljenu vodu na 20 minuta da pusti gorki sok.
Pečurke i luk naseckajte na polumesece.
U masnoći zapržite redosledom posušene tikvice, pečurke i patlidžan na kratko, dok se ne dobije lagana boja povrća.
Oblikujte ćufte za jelo u loptice jednake veličine - otpriike 9-10 komada.
Sastavite ratatui.
U oblu tepsiju sipajte paradajz, dodatno začinite kockicom smeđeg šećera i čili sosom.
Poređajte ćuftice, a u prostor između njih naizmenično slažite povrće - tikvicu, patlidžan, pečurke, luk i tako dok ne potrošite povrće.
Ako je potrebno, dodatno začinite povrće.
U sredinu stavite čeri paradajz. Rasporedite grančice majčine dušice. Zalijte uljem, tepsiju obložite aluminijumskom folijom i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 50 minuta.
Skinite foliju i dopecite još 10 minuta zapečeni ratatui sa ćufticama.
Pogledajte još oprobanih recepata za ratatui, a ako ste ljubitelji jela sa mlevenim mesom, probajte i ove ukusne ideje za janije sa ćufticama.