Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pirinač u rerni»Pirinač sa orasima na manastirski način

Pirinač sa orasima na manastirski način

Teodora KrumovaTeodora Krumova
Šegrt
38108
Pirinač sa orasima na manastirski način
Fotografije: Teodora Krumova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Pirinač sa orasima i ukusnim povrćem je tradicionalan u bugarskoj kuhinji."

Potrebni sastojci

  • beli pirinač - 250 g
  • šampinjoni - 250 g
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 2 komada
  • paradajz pire - 3 supene kašike
  • orasi - 150 g
  • ulje - 150 ml
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • čubar
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Odaberite lepe sveže šampinjone. Preporučujemo da ne koristite marinirane pečurke iz tegle pošto miris i ukus nisu isti. Očistite pečurke od korena, oljuštite ih pažljivo i operite. Isecite na kockice srednje veličine ili po želji.

Oljuštite šargarepu, operite i isecite sitno. Oljuštite dve srednje glavice crnog luka, ako je manji može i tri, operite i ponovo isecite što je sitnije moguće.

Orahe ne treba da sameljete u blenderu. Odgovarajućim nožem ih iseckajte da budu krupniji, ali ne previše malo. Mogu biti veličine zrna bibera.

U dubokom tiganju ugrejte ulje i dodajte malo vode. Sipajte luk, šargarepu i pečurke. Tako ćete dobiti dinstanje, a ne prženje. Naravno ako želite može i bez vode - zako će se zapržiti.

Kad povrće i pečurke omekšaju, dodajte biber i paradajz, mešajte energično na umerenoj vatri. U ovu smesu dodajte začinite - so, biber i čubar po ukusu.

Nakon toga operite pirinač i dodajte ga, mešajte pažljivo da se ne zalepi. Dodajte sitno iseckane orahe.

Ugrejte oko 800-900 ml vode i nakon što pirinač postane staklen, dodajte je. Ostavite na vatri dok pirinač ne upije malo vode i nabubri i sipajte ga pažljivo u pleh.

u rerni na 230 stepeni pečite pirinač oko 30 minuta, pazite da ne ostane suv - preporučujemo da ga izvadite iz rerne dok je još vlažan, pošto će upiti preostlau vodu.

Servirajte posni pirinač posut svežim začinima, ako ih imate i kriškom limuna. Sok od limuna daje svežinu pirinču na manastirski način.

Pogledajte još kako da napravite slovenski đuveč ili omiljeni pirinač sa pečurkama i pogledajte kako da vam pirinač ne ostane suv.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: