Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Ukusne sarmice od kupusa

Ukusne sarmice od kupusa

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Autor
1k2614k
Ukusne sarmice od kupusa
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Ovo su najukusnije sarme od kupusa koje ćete probati ove zime - mnogo svinjetine, ukusnog kiselog kupusa i unikatnog sosa."

Potrebni sastojci

  • svinjsko mleveno meso - 1 kg
  • pirinač - 300 g
  • svinjski but - 500 g
  • slanina - 1 komad, marinirana
  • luk - 1 srednja glavica
  • crni biber - prstohvat
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • ljuta aleva paprika - prstohvat, prstohvat, krupno mlevena
  • čubar - 1/2 kašičice
  • so - po ukusu
  • kiseli kupus - 2 glavice (srednje veličine)
  • ulje
  • sastojci za sos
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • brašno - 3 ili 4 supene kašike
  • kravlji maslac - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

Mleveno meso se umesi sa lukom i začinima, ostavlja se na barem 5-6 sati da se dobro začini.

Svinjski but se nasecka na male kockice i začinjava se čubrom i ljutom alevom paprikom.

Slanina se takođe nasecka na sitne komadiće. Od glavica kupusa se pažljivo odvajaju listovi tako što se uklanja srednji deo. Pirinač se opere i tako pripremljeni sastojci su spremni za uvijanje sarmica.

Na dasku stavljate list kupusa, uzimate malo mlevenog mesa, tako što ga umačete u pirinač da se zalepi, uzimate po 1-2 komada mesa i slanine.

Tako uvijate sarmice dok ne potrošite sastojke. Naseckate unutrašnjost glavica kupusa i stavljate na dno šerpe.

Sipate malo ulja i gusto ređate sarmice. Odozgo ih pritiskate težim porcelanskim tanjirom i sipajte vodu i čorbu od kiselog kupusa.

Probajte, kada malo vri i ukoliko je potrebno, dodajte još čorbe (po vašem ukusu). Nakon sat i po vremena su gotove, pažljivo ih izvadite i sa ostalim bujonom i umućenim jajima, mlekom i brašnom napravite sos.

Zagrejte bujon i dodajte mlečnu smesu uz neprestano mešanje. Na kraju stavite kockicku maslaca u sos za sarme.

Ovo su najukusnije sarme od kupusa, koje ćete probati ove zime - mnogo svinjetine, ukusnog kiselog kupusa i unikatnog sosa.

Takođe pogledajte kako da napravite posne sarme od kupusa ili omiljene sarme u đuveču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: