Način pripreme
Mleveno meso se umesi sa lukom i začinima, ostavlja se na barem 5-6 sati da se dobro začini.
Svinjski but se nasecka na male kockice i začinjava se čubrom i ljutom alevom paprikom.
Slanina se takođe nasecka na sitne komadiće. Od glavica kupusa se pažljivo odvajaju listovi tako što se uklanja srednji deo. Pirinač se opere i tako pripremljeni sastojci su spremni za uvijanje sarmica.
Na dasku stavljate list kupusa, uzimate malo mlevenog mesa, tako što ga umačete u pirinač da se zalepi, uzimate po 1-2 komada mesa i slanine.
Tako uvijate sarmice dok ne potrošite sastojke. Naseckate unutrašnjost glavica kupusa i stavljate na dno šerpe.
Sipate malo ulja i gusto ređate sarmice. Odozgo ih pritiskate težim porcelanskim tanjirom i sipajte vodu i čorbu od kiselog kupusa.
Probajte, kada malo vri i ukoliko je potrebno, dodajte još čorbe (po vašem ukusu). Nakon sat i po vremena su gotove, pažljivo ih izvadite i sa ostalim bujonom i umućenim jajima, mlekom i brašnom napravite sos.
Zagrejte bujon i dodajte mlečnu smesu uz neprestano mešanje. Na kraju stavite kockicku maslaca u sos za sarme.
Ovo su najukusnije sarme od kupusa, koje ćete probati ove zime - mnogo svinjetine, ukusnog kiselog kupusa i unikatnog sosa.
Takođe pogledajte kako da napravite posne sarme od kupusa ili omiljene sarme u đuveču.