Način pripreme
Pirinač se očisti i opere hladnom vodom, nakon toga se dobro ocedi. Dodajemo mleveno meso, zajedno sa 1 jajetom, 4 supene kašike ulja, sitno iseckanim lukom i začinima sve se dobro promeša. Umesto soli, iz 2-3 puta se dodaje rasol, mleveno meso nastavljamo da mesimo. Pokriva se folijom i ostavlja u frižideru na bar 3-4 sata, najbolje da odstoji celu noć.
Listovi kupusa se odvoje, iseku se debele žile i veći listovi se iseku na dva ili četiri dela, zavisi od njihove veličine. U svaki komad lista se stavlja po jedna puna kašičica od smese i sarme se zaviju.
Od ove količine mlevenog mesa se obično dobije između 70-80 sarmica - zalogaja.
Dno duboke šerpe se pokriva neiskorišćenim listovima kupusa i sarmice se ređaju u nekoliko redova. Preko poslednjeg se stavlja 3 supene kašike masti, poliva se 1 šoljom ulja i ponovo pokriva listovima kupusa. Odozgo se zaklopi velikim tanjirom, da ih pritisne, preliva se 1 šoljom rasola i vode, tako da količina tečnosti poktiva tanjir.
Šerpa se stavlja u prethodno ugrejanu rernu na 230 stepeni. Kad sarme počnu da vru, nakon 15-20 minuta temperatura rerne se smanjuje na 160-170 stepeni i nastavljamo sa kuvanjem 2.5-3 sata, dok kupus ne omekša. Periodično proveravate da li tečnost nije isparila i ako je potrebno sipa se još vode.