Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Mamine sarmice od kupusa

Mamine sarmice od kupusa

Potrebitel#165452Potrebitel#165452
Šegrt
3021696
Mamine sarmice od kupusa
Fotografije: Potrebitel#165452
1 / 3
22/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
70
"Mamine zlatne ruke su pripremale najukusnije sarmice, a sada je vaš red da probate! Kuvajte sa zadovoljstvom i delite!"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 glavica srednje veličine
  • svinjsko mleveno meso - 600 g
  • pirinač - 1 šolja
  • rasol - 1 1/2 šolje
  • ulje - 4 supene kašike + 1 šolja
  • mast - 3 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • luk - 1 glavica srednje veličine
  • kumin - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • nana - 1 puna supena kašika, suva
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač se očisti i opere hladnom vodom, nakon toga se dobro ocedi. Dodajemo mleveno meso, zajedno sa 1 jajetom, 4 supene kašike ulja, sitno iseckanim lukom i začinima sve se dobro promeša. Umesto soli, iz 2-3 puta se dodaje rasol, mleveno meso nastavljamo da mesimo. Pokriva se folijom i ostavlja u frižideru na bar 3-4 sata, najbolje da odstoji celu noć.

Listovi kupusa se odvoje, iseku se debele žile i veći listovi se iseku na dva ili četiri dela, zavisi od njihove veličine. U svaki komad lista se stavlja po jedna puna kašičica od smese i sarme se zaviju.

Od ove količine mlevenog mesa se obično dobije između 70-80 sarmica - zalogaja.

Dno duboke šerpe se pokriva neiskorišćenim listovima kupusa i sarmice se ređaju u nekoliko redova. Preko poslednjeg se stavlja 3 supene kašike masti, poliva se 1 šoljom ulja i ponovo pokriva listovima kupusa. Odozgo se zaklopi velikim tanjirom, da ih pritisne, preliva se 1 šoljom rasola i vode, tako da količina tečnosti poktiva tanjir.

Šerpa se stavlja u prethodno ugrejanu rernu na 230 stepeni. Kad sarme počnu da vru, nakon 15-20 minuta temperatura rerne se smanjuje na 160-170 stepeni i nastavljamo sa kuvanjem 2.5-3 sata, dok kupus ne omekša. Periodično proveravate da li tečnost nije isparila i ako je potrebno sipa se još vode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: