Gurabije Srca

Radka SlavovaRadka Slavova
Pomoćnik kuvara
38499
Gurabije Srca
Fotografije: Radka Slavova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
5
"Ako volite nekog, napravite mu gurabije srca, nema šanse da vam ne uzvrati ljubav."

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • šećer - 2 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • amonijačna soda - 2 kesice
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • svinjska mast - 1 nepuna šolja
  • ulje - 1/4 šolje
  • vanila - 1 komad
  • kora limuna - jednog limuna
  • brašno - oko 1 kg
  • kakao - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja i šećer se mute u vazdušast krem. Dodaje se masnoća, amonijačna soda i prašak za pecivo /ugašen u malo sirćeta/.

Jedno za drugim se dodaju kiselo mleko, vanila, kora limuna.

Po malo se dodaje i brašna - kao za kolač. Deli se na dva jednaka dela. U jedan se dodaje kakao.

Oba testa se mese posebno sa potrebnom količinom brašna - dok se ne dobije meko testo koje se ne lepi. Ostavlja se na kratko u frižideru da se stegne.

Razvijaju se posebne kore, debljine oko 1/2 cm. Malom čašom se seku kolutići. Oni se razmenjuju - svetli na mesto tamnih i obrnuto.

Od tako dobijenih šarenih kora se seku kalupčići - srca /po želji/.

Stavljaju se u tepsiju na papir za pečenje, premazuju se umućenim jajetom, posipaju se šećerom. Gurabijice se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Takođe, pogledajte kako da napravite milibrot gurabije ili omiljene vojničke gurabije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: