Način pripreme
Jaja i šećer se mute u vazdušast krem. Dodaje se masnoća, amonijačna soda i prašak za pecivo /ugašen u malo sirćeta/.
Jedno za drugim se dodaju kiselo mleko, vanila, kora limuna.
Po malo se dodaje i brašna - kao za kolač. Deli se na dva jednaka dela. U jedan se dodaje kakao.
Oba testa se mese posebno sa potrebnom količinom brašna - dok se ne dobije meko testo koje se ne lepi. Ostavlja se na kratko u frižideru da se stegne.
Razvijaju se posebne kore, debljine oko 1/2 cm. Malom čašom se seku kolutići. Oni se razmenjuju - svetli na mesto tamnih i obrnuto.
Od tako dobijenih šarenih kora se seku kalupčići - srca /po želji/.
Stavljaju se u tepsiju na papir za pečenje, premazuju se umućenim jajetom, posipaju se šećerom. Gurabijice se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Takođe, pogledajte kako da napravite milibrot gurabije ili omiljene vojničke gurabije.