Način pripreme
Za kore:
Od navedenih sastojaka se umesi meko testo. Od njega se razvijaju dve kore s tim što je jedna za 2-3 prsta veća od prečika tepsije u kojoj će se peći patanik. A druga ima prečnike veličine tepsije. Prilikom razvijanja radna površina i kora se obilno posipaju brašnom, tako se ona ne kida i ne lepi za njega.
Za nadev:
Krompir se izrenda i dorbro se ocedi od vode. Zatim se pomeša i dobro izmeša sa umućenim jajetom, izrendanim sirom, divljom nanom, crnim biberom, malo ulja i soli po ukusu (ipak je sir slan) i narendanim lukom koji je po želji.
Za patatnik:
Podmazuje se tepsija i u nju se stavlja veća kora tako da bude lepo raširena po dnu i njenim zidovima, a krajevi kore štrče izvan tepsije. Njima će se posle zatvoriti gornja druga kora.
Sipa se nadev. Ravnomerno se raspoređuje i lagano se pritiska ka zidovima tepsije kako bi se oblikovala. Ne sme da bude deblja od 2.5 cm.
Na nadev se stavlja druga kora i zagrće se krajevima prve kore.
Stavlja se da se peče u umerenoj rerni, zagrejana na 180 stepeni sa uključenim samo donjim grejačem. Kada se dobro odozdo zapeče, rodopski patatnik se okreće pomoću velikog poklopca (proklizavanjem).
Peče se i sa druge strane dok ne bude gotovo.
Kada postane zlatkast, vadi se, obilno se premazuje maslacem i poklapa se da se dinsta, tako bude ukusniji! Međutim, ako volite koru, nemojte ga dinstati!
I da dodam - ne tvrdim da je ovo originalni rodopski patatnik! Poznavaoci kažu da se pravi samo od krompira bez dodatka sira, luka i jajeta, ali onda je nadev mrvljiv. I takođe, original se peče na šporetu na drva... gde je takva peć u gradskim uslovima ;)
Ali i ovako je patatnik ukusan i jedemo ga sa apetitom!
Prijatno i vama :))
*Možete koristiti i zamrznuto testo za hleb od dve lopte, koje se nalazi u lancu prodavnica - savršeno funkcionišu!
*Krompir po želji može da bude i prethodno skuvan.
Takođe, pogledajte kako da napravite tradicionalni kačamak ili omiljeni rodopski klin.