Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Patatnik»Rodopski patatnik sa ručno razvijenim korama

Rodopski patatnik sa ručno razvijenim korama

PetyaPetya
Kuvar
6415280
Rodopski patatnik sa ručno razvijenim korama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Da spremiš ukusni rodopski patatnik nije prosto majstorluk, to je jedan od načina da sačuvaš bugarsku kulinarsku tradiciju."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - do 2 šolje
  • mlaka voda - 130 ml
  • ulje - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • sirće - nekoliko kapljica
  • Za nadev
  • krompir - 1 kg
  • jaja - 1 komad
  • sir - 200 g
  • luk - 1 glavica, po želji
  • divlja nana - po ukusu, sušena
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • ulje - 60 ml
  • kravlji maslac - kockica
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore:

Od navedenih sastojaka se umesi meko testo. Od njega se razvijaju dve kore s tim što je jedna za 2-3 prsta veća od prečika tepsije u kojoj će se peći patanik. A druga ima prečnike veličine tepsije. Prilikom razvijanja radna površina i kora se obilno posipaju brašnom, tako se ona ne kida i ne lepi za njega.

Za nadev:

Krompir se izrenda i dorbro se ocedi od vode. Zatim se pomeša i dobro izmeša sa umućenim jajetom, izrendanim sirom, divljom nanom, crnim biberom, malo ulja i soli po ukusu (ipak je sir slan) i narendanim lukom koji je po želji.

Za patatnik:

Podmazuje se tepsija i u nju se stavlja veća kora tako da bude lepo raširena po dnu i njenim zidovima, a krajevi kore štrče izvan tepsije. Njima će se posle zatvoriti gornja druga kora.

Sipa se nadev. Ravnomerno se raspoređuje i lagano se pritiska ka zidovima tepsije kako bi se oblikovala. Ne sme da bude deblja od 2.5 cm.

Na nadev se stavlja druga kora i zagrće se krajevima prve kore.

Stavlja se da se peče u umerenoj rerni, zagrejana na 180 stepeni sa uključenim samo donjim grejačem. Kada se dobro odozdo zapeče, rodopski patatnik se okreće pomoću velikog poklopca (proklizavanjem).

Peče se i sa druge strane dok ne bude gotovo.

Kada postane zlatkast, vadi se, obilno se premazuje maslacem i poklapa se da se dinsta, tako bude ukusniji! Međutim, ako volite koru, nemojte ga dinstati!

I da dodam - ne tvrdim da je ovo originalni rodopski patatnik! Poznavaoci kažu da se pravi samo od krompira bez dodatka sira, luka i jajeta, ali onda je nadev mrvljiv. I takođe, original se peče na šporetu na drva... gde je takva peć u gradskim uslovima ;)

Ali i ovako je patatnik ukusan i jedemo ga sa apetitom!

Prijatno i vama :))

*Možete koristiti i zamrznuto testo za hleb od dve lopte, koje se nalazi u lancu prodavnica - savršeno funkcionišu!

*Krompir po želji može da bude i prethodno skuvan.

Takođe, pogledajte kako da napravite tradicionalni kačamak ili omiljeni rodopski klin.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: