Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od zelja sa pirinčem i pečurkama

Sarme od zelja sa pirinčem i pečurkama

PetyaPetya
Kuvar
6415280
Sarme od zelja sa pirinčem i pečurkama
Fotografije: Petya
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Spretni prsti i tačan recet - to je sve što vam je potrebno za pravljenje savršenih sarmica."

Potrebni sastojci

  • zelje - 50 komada, listovi
  • pirinač - 200 g (1 šolja)
  • pečurke - 200 g, sveže (ili marinirane)
  • mladi luk - 4 struka
  • mladi beli luk - 1 struk
  • divlja nana - 8 strukova, sveža (ili mirođija)
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • ulje - 70 ml
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremam listove tako što ih operem i pažljivo isečem donji ispuknuti deo srednje debele žile lista, pazeći da ne narušim njihovu celovitost.

Blanširaju se u ključaloj vodi dok ne promene boju, negde oko 2 minute i ostavlja se da se ohlade. JA sam koristila MB za taj cilj - stavljam po 10 listova u tanjir i zavrtim je na 2 minuta an 500 W. Listovi omekšaju i lako se savijaju.

Nadev za sarme pravim na standardni način - zapržim naseckani mladi luk, beli luk i pečurke. Dodajte oprani pirinač i pržim dok ne postane providno. Zalivam sa 1-1 1/2 šoljom vruće vode. Dodajem naseckanu divlju nannu ili mirođiju, posolim i posipam crnim biberom. Lepo izmešam, sačekam da uzavri, sklanjam sa ringle i poklopim poklopcem. I tako dok pirinač ne nabubri i ne upije svu vodu.

Uvijanje sarmi:

Na dasku za hleb stavljam list zelja. U širi kraj stavljam nadev, malo više od kašičice. Zatvaram sa obe strane i napred uvijam u rolat. I tako dok ne potrošim listove.

Gotove posne sarme ređam u šerpu, dno koje je pokriveno listovima zelja. Između redova sarmi stavljam strukove divlje nane i kriške limuna. Na poslednji red samo kriške limuna i pritiskam donjim delom tanjira. Zalivam sa 3 1/2 šolje vode i ostavljam ih da se kuvaju na tihoj vatri otprilike 30-40 minuta.

Sarmice od zelja sa pirinčem i pečurkama su ukusne kako tople, tako i hladne. Poslužene sa kiselim mlekom ili pavlakom su omiljene i malim i velikima. Da su vam ukusne!

Takođe, pogledajte kako da napravite supu od zelja i omiljenu pitu sa zeljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: