Način pripreme
Pripremam listove tako što ih operem i pažljivo isečem donji ispuknuti deo srednje debele žile lista, pazeći da ne narušim njihovu celovitost.
Blanširaju se u ključaloj vodi dok ne promene boju, negde oko 2 minute i ostavlja se da se ohlade. JA sam koristila MB za taj cilj - stavljam po 10 listova u tanjir i zavrtim je na 2 minuta an 500 W. Listovi omekšaju i lako se savijaju.
Nadev za sarme pravim na standardni način - zapržim naseckani mladi luk, beli luk i pečurke. Dodajte oprani pirinač i pržim dok ne postane providno. Zalivam sa 1-1 1/2 šoljom vruće vode. Dodajem naseckanu divlju nannu ili mirođiju, posolim i posipam crnim biberom. Lepo izmešam, sačekam da uzavri, sklanjam sa ringle i poklopim poklopcem. I tako dok pirinač ne nabubri i ne upije svu vodu.
Uvijanje sarmi:
Na dasku za hleb stavljam list zelja. U širi kraj stavljam nadev, malo više od kašičice. Zatvaram sa obe strane i napred uvijam u rolat. I tako dok ne potrošim listove.
Gotove posne sarme ređam u šerpu, dno koje je pokriveno listovima zelja. Između redova sarmi stavljam strukove divlje nane i kriške limuna. Na poslednji red samo kriške limuna i pritiskam donjim delom tanjira. Zalivam sa 3 1/2 šolje vode i ostavljam ih da se kuvaju na tihoj vatri otprilike 30-40 minuta.
Sarmice od zelja sa pirinčem i pečurkama su ukusne kako tople, tako i hladne. Poslužene sa kiselim mlekom ili pavlakom su omiljene i malim i velikima. Da su vam ukusne!
Takođe, pogledajte kako da napravite supu od zelja i omiljenu pitu sa zeljem.