Način pripreme
Umešajte sodu bikarbonu u kiselo mleko i ostavite smesu da odstoji 5 minuta. Počeće blago da se peni – to je znak da soda bikarbona deluje i da će testo postati vazdušasto.
U velikoj posudi umutite jaje sa šećerom, solju i uljem. Dodajte penasto kiselo mleko i pčelinji polen. Postepeno počnite da dodajete brašno i mesite dok ne dobijete meko i blago lepljivo testo. Ako je previše čvrsto, dodajte 1-2 kašike vode.
Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da odstoji najmanje 30 minuta. Ovo će olakšati razvijanje testa i učiniti mekike vazdušastijim.
Podelite testo na male kuglice. Svaku kuglicu rukama razvijte ili razvucite u tanak disk – debljine oko 0, 5 cm. Mekike mogu biti okrugle, eliptične ili čak nepravilnog oblika – to samo doprinosi njihovom domaćem šarmu.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju. Temperatura treba da bude srednje jaka kako bi mekike dobro narasle, a da ne izgore. Pržite svaku mekiku dok ne porumeni sa obe strane (1–2 minuta sa svake strane), a zatim je stavite na kuhinjski papir da se ocedi.
Poslužite mekiku još toplu, sa medom, polenom i, po želji, sirom, džemom ili šećerom u prahu. Za puniji ukus, lagano pospite dodatnim polenom pre serviranja.
Pogledajte još o tome kako da pripremite palačinke sa pčelinjim polenom i kako se konzumira pčelinji polen.