Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Pita sa jabukama prelivena sirupom

Pita sa jabukama prelivena sirupom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6171572k
Pita sa jabukama prelivena sirupom
Fotografije: Sia Ribagina
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
8
"Pita sa jabukama prelivena sirupom - male sočne baklavice sa ukusom i puno arome jabuke."

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - između 5 i 10 komada u zavisnosti od debljine
  • jabuke - 5 komada, crvene
  • griz - 80 g
  • orasi - 6 kašika, mleveni
  • cimet - 1 kašičica
  • šećer - 100 g
  • maslac - 150 g
  • za sirup
  • voda - 800 ml
  • šećer - 600 g
  • limun - 1/2 komada, sok
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite sirup za slatke pitice, tako što ćete u šerpu staviti vodu, šećer i sok od pola limuna. Kuvajte na šporetu dok ne dobijete gusti šećerni sirup, u mom slučaju je trebalo oko 15 minuta nakon ključanja.

Ostavite sa strane i ostavite da se ohladi. Kod deserta sa sirupom, jedna stvar uvek treba da bude hladna - hladni sirup na toploj piti ili obrnuto. Pravila sam oba slučaja i kod mene nema razlike. Više volim da prvo napravim sirup kako bi se ohladio dok se pita peče.

Očistite i narendajte jabuke, stavite ih u posudu i dodajte im griz, šećer, orahe i cimet. Stavila sam griz jer upija tečnost iz jabuka i nema opasnosti da pite postanu gnjecave. Mešajte sve dok ne dobijete homogenu smesu.

Istopite maslac u mikrotalasnoj ili na pari. Premažite dno i stranice pleha u kome ćete peći malim delom maslaca.

Uzmite jednu koru i premažite je maslacem. Ako koristite tanke kore, uzmite dve, stavljajući maslac između njih.

Stavite malo nadeva od jabuka duž kore i uvijte je. Radite to dok se ne potroši sav nadev, ja sam napravila 5 dugačkih rolnica.

Količina sastojaka je dovoljna za 5-6 rolnica.

Stavite rolnice u pleh, obilno ih namažite maslacem, presecite na pola, pa svaku polovinu ponovo na sredinu, tako da iz svake rolnice dobijete 4 slatke pitice.

Pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta dok ne porumene.

Izvadite i prelijte hladnim sirupom dok su još vruće. Ostavite ih u frižideru nekoliko sati da upiju sirup i poslužite pite sa jabukama prelivene sirupom.

Pogledajte još neodoljivih ideja za deserte od jabuka, kao i saznajte razliku između saralije i baklave.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: