Način pripreme
Pripremite sirup za slatke pitice, tako što ćete u šerpu staviti vodu, šećer i sok od pola limuna. Kuvajte na šporetu dok ne dobijete gusti šećerni sirup, u mom slučaju je trebalo oko 15 minuta nakon ključanja.
Ostavite sa strane i ostavite da se ohladi. Kod deserta sa sirupom, jedna stvar uvek treba da bude hladna - hladni sirup na toploj piti ili obrnuto. Pravila sam oba slučaja i kod mene nema razlike. Više volim da prvo napravim sirup kako bi se ohladio dok se pita peče.
Očistite i narendajte jabuke, stavite ih u posudu i dodajte im griz, šećer, orahe i cimet. Stavila sam griz jer upija tečnost iz jabuka i nema opasnosti da pite postanu gnjecave. Mešajte sve dok ne dobijete homogenu smesu.
Istopite maslac u mikrotalasnoj ili na pari. Premažite dno i stranice pleha u kome ćete peći malim delom maslaca.
Uzmite jednu koru i premažite je maslacem. Ako koristite tanke kore, uzmite dve, stavljajući maslac između njih.
Stavite malo nadeva od jabuka duž kore i uvijte je. Radite to dok se ne potroši sav nadev, ja sam napravila 5 dugačkih rolnica.
Količina sastojaka je dovoljna za 5-6 rolnica.
Stavite rolnice u pleh, obilno ih namažite maslacem, presecite na pola, pa svaku polovinu ponovo na sredinu, tako da iz svake rolnice dobijete 4 slatke pitice.
Pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta dok ne porumene.
Izvadite i prelijte hladnim sirupom dok su još vruće. Ostavite ih u frižideru nekoliko sati da upiju sirup i poslužite pite sa jabukama prelivene sirupom.
Pogledajte još neodoljivih ideja za deserte od jabuka, kao i saznajte razliku između saralije i baklave.