Način pripreme
Speltino brašno stavljamo u posudu u kojoj ćemo mesiti testo.
Dodajemo suvi kvasac i himalajsku so i dobro promešamo.
U sredini pravimo udubljenje u koje sipamo sirup od urmi, domaće bademovo mleko, ulje 50 ml i vodu.
Zamesimo srednje meko testo koje stavljamo u posudu, namazanu uljem.
Pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe 2 sata na sobnoj temepraturi.
Nakon što testo nadođe, podelimo ga na tri dela.
Svaki deo razvučemo na fitilj, rukama namazanim uljem, brašno ne dodajemo. Razvučemo na silikonskoj podlozi ili radnoj površini koja je namazana sa uljem da se ne lepi.
Tri fitilja upletemo na pletenicu, pletenicu uvijamo u rolat i stavljamo u pleh sa dnom koje se ne lepi, namazan uljem.
Odozgo namažemo uljem.
Pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe 30 minuta.
Pečemo hleb od spelte 50 minuta na donjem grejaču na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.
Nakon što se ispeče specijalna pogača, vadimo je iz rerne i ostavljamo u plehu 30 minuta, nakon toga prebacujemo na dasku ili rešetku.
Pogledajte takođe koja je razlika između krupnozrne i dvozrne spelte. A da li znate koliko je korisno da napravite kvas od spelte.