Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Vegan pogača sa bademovim mlekom

Vegan pogača sa bademovim mlekom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
5161003k
Vegan pogača sa bademovim mlekom
Fotografije: Maria Bojilova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Vegan pogača sa bademovim mlekom - veoma ukusno i prezino napravljena."

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 1 kg, belo
  • suvi kvasac - 14 g
  • himalajska so - 2 kašičice
  • sirup od urmi - 1 supena kašika
  • bademovo mleko - 500 ml, domaće
  • ulje - 50 ml + za razvlačenje + za premazivanje
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Speltino brašno stavljamo u posudu u kojoj ćemo mesiti testo.

Dodajemo suvi kvasac i himalajsku so i dobro promešamo.

U sredini pravimo udubljenje u koje sipamo sirup od urmi, domaće bademovo mleko, ulje 50 ml i vodu.

Zamesimo srednje meko testo koje stavljamo u posudu, namazanu uljem.

Pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe 2 sata na sobnoj temepraturi.

Nakon što testo nadođe, podelimo ga na tri dela.

Svaki deo razvučemo na fitilj, rukama namazanim uljem, brašno ne dodajemo. Razvučemo na silikonskoj podlozi ili radnoj površini koja je namazana sa uljem da se ne lepi.

Tri fitilja upletemo na pletenicu, pletenicu uvijamo u rolat i stavljamo u pleh sa dnom koje se ne lepi, namazan uljem.

Odozgo namažemo uljem.

Pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe 30 minuta.

Pečemo hleb od spelte 50 minuta na donjem grejaču na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.

Nakon što se ispeče specijalna pogača, vadimo je iz rerne i ostavljamo u plehu 30 minuta, nakon toga prebacujemo na dasku ili rešetku.

Pogledajte takođe koja je razlika između krupnozrne i dvozrne spelte. A da li znate koliko je korisno da napravite kvas od spelte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: