Slatka pogača sa makom

Milica DjordjevicMilica DjordjevicŠef kuhinje1792
16/02/2017
"Kada probate, prtste ćete polizati i po dobru ćete nas pamtiti."
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 771
  • Pregledi tokom meseca18
  • Pregledi tokom sedmice12
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 160 g
  • jaja - 2 kom.
  • šećer - 7 kašika
  • so - 2 kašičice
  • kvasac - 2 kesice suvog
  • ulje - 100 g
  • brašno - 950 g - 1 kg
  • esencija - 2 paketića limuntusa ili tečnog koncentrata od limuna
  • žumanca - 1 žumanac za premazivanje
  • mak
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

U činiju sipati oko 100 ml toplog svežeg mleka, kvasac i 2 kašike brašna. Sačekati da se aktivira, za to vreme umutiti jaja, mleko, ulje i esenciju.

Prosejati brašno, dodati so, napraviti udubljenje, sipati smesu sa jajima, zatim kvasac. Zamesiti srednje tvrdo elastično testo. Premazati ga uljem i pokriti folijom činiju.

Kada naraste, razvući u 5 okruglih kora, koje se stave jedna na drugu, premazane uljem i posute susamom i makom.

U centar staviti čašu i iseći na 8, dok sredina ostaje neisečena. Svako parče - uvijati u jednom pravcu i tako i sve ostale.

Na ivicama svakog parčeta praviti razrez i saviti da se zaobli. Kada pogača naraste, premazati žumancem umućenim sa 1 kašikom mleka i uljem.

Posuti šećerom, makom i susamom. Peče se na 170 stepeni.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar