Način pripreme
Malo ugrejte mleko i izmrvite kockicu kvasca u njega, dodajte šećer i kašiku brašna. Promešajte i ostavite 15 minuta da nadođe. Prosejte 800 g brašna, ostalo ostavite za mešenje.
Napravite udubljenje u brašnu i stavite dva jajeta i belance trećeg, so, rastopljeni maslac i kiselo mleko. Zamesite testo tako što dodajete kvasac, dok se potpuno ne upije i dok ne dobijete glatko, homogeno testo. Pokrijte čistom krpom ili folijom i ostavite na toplom da nadođe i da se udvostruči.
Gotovo testo oblikujte po želji. Ja sam podelila na tri jednaka dela, oblikovala sam lopte. Jednu sam stavila u namazan pleh.
Drugu i treću sam razvila, isekla na krst, nakon toga na trouglove i od svakog napravila kiflicu, koje sam poređala oko lopte u sredini pleha. Ako vam ostane kiflice, premesite ponovo testo i oblikujte loptice, kojima možete popuniti prazna mesta u plehu.
Namažite preostalim žumancem, pokrijte, i ostavite da nadođe još 30 minuta. Pospite makom i susamom po želji i stavite u rernu na 160 stepeni oko 45-50 minuta.