Način pripreme
Isecite luk na sitno i propržite ga u malo masnoće. Dodajte mleveno meso i mešajte dok ne postane trošno. Stavite pirinač, začine i promešajte. Čim pirinač blago promeni boju, sklonite s vatre.
Ako su listovi posoljeni, nije neophodno da stavite so u nadev. Isecite drške s listova.
Na jedan kraj stavite po kašiku smese i uvijte jednom. Preklopite krajeve na unutra i opet uvijte. Uvijene sarme poređajte u šerpu i preko nje stavite široki tanjir.
Sipajte vodu da prekrije tanjir, kapnite malo ulja i zatvorite s poklopcem od šerpe. Kuvajte na tihoj vatri oko sat ipo.
Ako imate dete, predložite mu da se uključi u uvijanje sarmi (za njih je to zabava) i kad se cela porodica skupi oko trpeze, pohvalite ga.
Dete će biti zadovoljno, nema veza ako vam sarme nisu savršene.
Sos: Umutite žumance s kiselim mlekom i brašnom. Dodajte beli luk iseckan na sitno. Stavite smesu na ringlu i mešajte dok se ne zgusne.