Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarmice od vinove loze sa sosom od belog luka

Sarmice od vinove loze sa sosom od belog luka

Sarmice od vinove loze sa sosom od belog luka
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
10
"Što su sarmice manje, to su ukusnije"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 1 tegla
  • mleveno meso - 1kg
  • pirinač - 200 g
  • luk - 3 glavice
  • čubar - po želji
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika
  • ulje
  • sos
  • žumance - 3 komada
  • kiselo mleko - 500 g
  • brašno - 1 kašika
  • beli luk - 3 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite luk na sitno i propržite ga u malo masnoće. Dodajte mleveno meso i mešajte dok ne postane trošno. Stavite pirinač, začine i promešajte. Čim pirinač blago promeni boju, sklonite s vatre.

Ako su listovi posoljeni, nije neophodno da stavite so u nadev. Isecite drške s listova.

Na jedan kraj stavite po kašiku smese i uvijte jednom. Preklopite krajeve na unutra i opet uvijte. Uvijene sarme poređajte u šerpu i preko nje stavite široki tanjir.

Sipajte vodu da prekrije tanjir, kapnite malo ulja i zatvorite s poklopcem od šerpe. Kuvajte na tihoj vatri oko sat ipo.

Ako imate dete, predložite mu da se uključi u uvijanje sarmi (za njih je to zabava) i kad se cela porodica skupi oko trpeze, pohvalite ga.

Dete će biti zadovoljno, nema veza ako vam sarme nisu savršene.

Sos: Umutite žumance s kiselim mlekom i brašnom. Dodajte beli luk iseckan na sitno. Stavite smesu na ringlu i mešajte dok se ne zgusne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: