Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Obučene ćuftice sa bešamel sosom i pečurkama

Obučene ćuftice sa bešamel sosom i pečurkama

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Obučene ćuftice sa bešamel sosom i pečurkama4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Bon ton zahteva da ćuftice budu obučene, a kad je tako, rezultat je vrtoglavica od ukusa."

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 3 komada
  • mleveno meso - 500 g, teleće
  • luk - 1 glavica
  • biber
  • so
  • aleva paprika - 1 - 2 prstohvata kajenske, ljute
  • sumak (ruj) - ½ kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • korijander - 2 prstohvata
  • za sos
  • pečurke - 3 - 4 komada, veće
  • maslac - 30 - 40 g
  • brašno - 1 kašika
  • sveže mleko - 500 ml
  • pavlaka za kuvanje - 50 ml
  • senf - 1 kašičica
  • so
  • biber
  • kaškavalj - 100 - 150 g
  • paradajz - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite mleveno meso. Dodajte sitno iseckan luk i začine. Dobro umesite i napravite 4 velike lopte. Kore rasprostrite na radnoj površini. Presecite ih na pola. Odvojite 4 parčeta, a preostala 2 presecite još na pola, da dobijete 4 mala parčeta.

Uzmite veći deo kore i premažite ga uljem. Postavite loptu mlevenog mesa u sredinu i umotajte je. Uzmite manju koru, namažite je uljem i postavite na vrh lopte. Dobro pritisnite i stavite u nauljeni pleh.

Na isti način pripremite ostale lopte. Sipajte još malo ulja i pecite na 200 stepeni oko 35 minuta (dok se ne zarumane).

U dubok tiganj stavite maslac. Kada se istopi, dodajte brašno i promešajte. Sipajte mleko, energično mešajući, kako se ne bi stvorile grudvice (koristite žicu za mešanje). Kada počne da se zgušnjava, dodajte pavlaku, senf, so i biber po ukusu. Nakon 1 minute skinite sos sa vatre.

Izvadite pleh iz rerne. Nasecite pečurke na kriške i rasporedite ih izmedju ćufti. Sipajte sos preko ćufti.

Nasecite paradajz na kolutove i postavite po jedan na svaku ćuftu. Pospite ih narendanim kačkavaljem i vratite u rernu još oko 15 minuta da se dopeku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: