Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa nadevom od sira i jaja

Pogača sa nadevom od sira i jaja

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Pogača sa nadevom od sira i jaja
Fotografije: Vanya Georgieva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Izuzetno efektna pogača, koja će vas zapanjiti i ukusom i mirisom!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (jedno žumance je za premazivanje)
  • sveže mleko - 400 - 450 ml
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 3 kašike
  • so - 2 kašike
  • kvasac - 1/2 kockice
  • brašno - 1.1 kg
  • maslac - za premazivanje kora
  • ZA NADEV
  • jaja - 2 komada
  • sir - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejati brašno i aktivirati kvasac. Zamesiti elastično testo, podeliti na dva velika dela i jendu malu lopticu za sredinu. Jedan deo podeliti na tri dela i razviti tri oble kore, koje se premažu maslacem (treća ne).

Seći ih na četiri i svaki trougao seći od vrha na nekoliko mesta, na široki deo namazati maslac i staviti smesu od jaja i sira. Uviti u kiflu i istu proceduru ponoviti sa drugom lopticom.

Dobijenih osam kifli naređati, uvijajući ih u plehu u oblik ringišpila. Od male loptice oblikovati jedan deo kao orah, a drugu uplesti u dve male pletenice, zatim ih ukrstiti preko loptice za centar.

Ostaviti pogaču da nadođe, premazati žumancem i peći u ugrejanoj rerni oko 35-40 minuta na 160 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: