Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Duplo viša i meka pogača

Duplo viša i meka pogača

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k231
Duplo viša i meka pogača
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
23/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
15
"Kada je pogača dva puta viša i meka, ona je i duplo ukusnija!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • sveže mleko - 700 ml
  • kiselo mleko - 5 kašika
  • ulje - 6 kašika
  • šećer - 3 kašike
  • so - 2 kašike
  • kvasac - 1.5 kockice
  • brašno - oko 2 kg
  • maslac - ili ulje za premazivanje kora
  • susam
  • mak
  • ZA PREMAZIVANJE
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo prosevamo brašno sa solju u veliku posudu. U veću posudu aktiviramo kvasac sa 150 ml mleka, 1 supenom kašikom šećera i 1 kašikom brašna.

Kada je kvasac gotov i kada sam umutila jaja sa drugim sastojcima, zamesim ne mnogo tvrdo testo. Pokrivam ga i ostavljam na toplom da nadođe. Testo delim na tri dela, jedan da bude manji.

Od većih delova svaki delim na dva dela i razvijam kore, dobijene dve kore savljam jednu preko druge, jednu sam namazala uljem ili maslacem. Zajedno ih uvijam i dobijeni rolat rezem na onolko trouglova, koliko želim, u ovom slučaju 7. Od druge dve kore na iati način dobijam 7 trouglova.

U velikom i viskom plehu ređam sve trouglove kao cvet. Od male loptice testa, takođe razvijam koru, mažem maslacem i uvijam u rolat. režem na uske rolnice oko 1 cm i ređam u sredinu pogače kao drugi cvet. Ostavljam pogaču da nadođe i mažem umućenim jajetom, mlekom i uljem.

Po želji se posipa semenkama i peče u ugrejanoj rerni. Takođe po želji dekoracija od malih i velikih belih srca, koje sušim u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: