Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Meka i ukusna božićna pogača sa sirom

Meka i ukusna božićna pogača sa sirom

OliOli
Šegrt
381052
Meka i ukusna božićna pogača sa sirom
Fotografije: Anonymous
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
14
"Meka i ukusna božićna pogača sa sirom odličan je predlog za božićnu trpezu"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 42 g kocka, sveži
  • brašno - 1, 1 kg
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 3 komada
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • kravlji maslac - 100 g
  • sir - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

U kvasac dodajte šećer i so, izmrvite kocku kvasca, sipajte zagrejano sveže mleko, mešajte dok se kvasac ne rastvori i ostavite 15 minuta da se aktivira.

Prosejte brašno i napravite udubljenje u njemu. U udubljenje stavite dva cela jajeta, odvojite žumance od trećeg, kojim će se mazati pogača.

Dodajte preostalo sveže mleko i aktivirani kvasac i dobro promešajte. U testo dodajte još malo brašna i počnite da mesite rukama.

Ostavite u rerni 40 minuta na 60 stepeni dok se zapremina ne udvostruči. Testo još malo premesiti i po potrebi dodati brašno.

Testo isecite na dva jednaka dela. Jedan deo razvijte, premažite otopljenim maslacem i stavite polovinu sira.

Napravite rolat i isecite na jednake delove i stavite na pleh sa papirom za pečenje. Uradite isto sa drugom polovinom testa.

Ostavite ih u rerni 15 minuta na 60 stepeni. Žumance pomešati sa 1 kašikom svežeg mleka, 1 kašikom istopljenog maslaca i premazati pogaču.

Pecite meku i ukusnu božićnu pogaču sa sirom 25-30 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: