Način pripreme
U kvasac dodajte šećer i so, izmrvite kocku kvasca, sipajte zagrejano sveže mleko, mešajte dok se kvasac ne rastvori i ostavite 15 minuta da se aktivira.
Prosejte brašno i napravite udubljenje u njemu. U udubljenje stavite dva cela jajeta, odvojite žumance od trećeg, kojim će se mazati pogača.
Dodajte preostalo sveže mleko i aktivirani kvasac i dobro promešajte. U testo dodajte još malo brašna i počnite da mesite rukama.
Ostavite u rerni 40 minuta na 60 stepeni dok se zapremina ne udvostruči. Testo još malo premesiti i po potrebi dodati brašno.
Testo isecite na dva jednaka dela. Jedan deo razvijte, premažite otopljenim maslacem i stavite polovinu sira.
Napravite rolat i isecite na jednake delove i stavite na pleh sa papirom za pečenje. Uradite isto sa drugom polovinom testa.
Ostavite ih u rerni 15 minuta na 60 stepeni. Žumance pomešati sa 1 kašikom svežeg mleka, 1 kašikom istopljenog maslaca i premazati pogaču.
Pecite meku i ukusnu božićnu pogaču sa sirom 25-30 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni.