Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Miš-maš»Šakšuka - Jaja na arapski način

Šakšuka - Jaja na arapski način

ažurirano:
Šakšuka - Jaja na arapski način
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
"Po našem mišljenju dva velika arapska otkrića zaslužuju Nobelovu nagradu - arapski brojevi i šakšuka."

Potrebni sastojci

  • Za ukusnu šakšuku vam je potrebno:
  • jaja - 4 kom.
  • paprike - 2 zelene
  • paradajz - 500 g ili konzerva
  • beli luk - 2 čena
  • luk - 1 glavica
  • kumin - prstohvat
  • so
  • šećer - po ukusu
  • biber
  • peršun
  • ulje
* merne jedinice

Video uz recept

Način pripreme

Čak i nepoznato, jelo Šakšuka stiče sve veću popularnost kod nas. Šakšuka predstavlja lagano jelo, koje se najčešće servira za doručak i veoma je popularno u zemljama severne Afrike - Egiptu, Alžiru, Izraelu i mnogim drugim. Ako odete u neku od ovih država, u svakom lepšem hotelu će vam servirati Šakšuku - kako drugačije ;) Prevedeno sa arapskog, Šakšuka znači sve pomešano i predstavlja poširana jaja s paradajzom i drugim povrćem, zepečenim u rerni ili na tiganju. Evo recepta za klasičnu Šakšuku.

Na zagrejanom ulju ispržiti iseckan luk, paprike, očišćene od semenki, čenove belog luka.

Dodati sitno iseckan ili izrendan paradajz. Dodati od začina so, šećer, biber i kim.

Ostaviti da vri na tihoj vatri, uz neprekidno mešanje. Čim se zgusne, razbiti jaja.

Kašikom možete oblikovati nešto poput gnezda. Ostaviti da se kuva dok bude gotovo.

Poslužiti gotovu šakšuku sa sitno seckanim peršunom. Brzo i ukusno!

Ako vam se dopada recept, probajte i tursko jelo menemen.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
51
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Boki Lazic
Boki Lazic
Odličan doručak
28.02.2021 12:15