Način pripreme
Čak i nepoznato, jelo Šakšuka stiče sve veću popularnost kod nas. Šakšuka predstavlja lagano jelo, koje se najčešće servira za doručak i veoma je popularno u zemljama severne Afrike - Egiptu, Alžiru, Izraelu i mnogim drugim. Ako odete u neku od ovih država, u svakom lepšem hotelu će vam servirati Šakšuku - kako drugačije ;) Prevedeno sa arapskog, Šakšuka znači sve pomešano i predstavlja poširana jaja s paradajzom i drugim povrćem, zepečenim u rerni ili na tiganju. Evo recepta za klasičnu Šakšuku.
Na zagrejanom ulju ispržiti iseckan luk, paprike, očišćene od semenki, čenove belog luka.
Dodati sitno iseckan ili izrendan paradajz. Dodati od začina so, šećer, biber i kim.
Ostaviti da vri na tihoj vatri, uz neprekidno mešanje. Čim se zgusne, razbiti jaja.
Kašikom možete oblikovati nešto poput gnezda. Ostaviti da se kuva dok bude gotovo.
Poslužiti gotovu šakšuku sa sitno seckanim peršunom. Brzo i ukusno!
Ako vam se dopada recept, probajte i tursko jelo menemen.
Komentari