Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Gibanica s kiselim mlekom

Gibanica s kiselim mlekom

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Gibanica s kiselim mlekom
Fotografije: Hristiliana Dimitrova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Klasična gibanica s gotovim korama koju i kuvari početnici mogu lako da naprave"

Potrebni sastojci

  • kore za gibanicu - 1 paket
  • sir - 250 - 300 g
  • maslac - 100 g
  • kiselo mleko - 500 g
  • jaja - 6 komada
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • ulje - 4 kašike
  • voda - pola šolje
  • so - pola kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Sir se narenda. Uzmu se dve kore za gibanicu i stave jedna na drugu. Odozgo se pospu sa malo ulja i stavi se malo nastruganog sira.

Kore za gibanicu se uviju u rolnicu i seku se na razmaku od dva-tri prsta. Dobijene ružice se ređaju u posudu za pečenje podmazanu sa malo istopljenog maslaca i nameštaju da stoje pravo. Ređaju se gusto jedna do druge. Isto se ponovi i sa ostalim korama za gibanicu. Nakon što su poređane sve ružice priprema se preliv za gibanicu.

Za preliv - soda za hleb se ugasi u kiselom mleku. Soda s kiselim mlekom se sipa u duboku posudu. Dodaju se jaja, voda, so i ulje. Preliv se promeša dobro kašikom dok ne postane homogena smesa. Nakon toga se sipa preko gotove gibanice.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Nakon što je gibanica gotova izvadi se iz rerne i poprska blago vodom, nakon čega se prekriva krpom na 10-15 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: