Punjena jagnjeća polovina

Paulina StoyanovaPaulina Stoyanova
Pomoćnik kuvara
10323616
Punjena jagnjeća polovina3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
360 min.
Ukupno
440 min.
Porcije
12
"Jedan recept za majstore i meraklije"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće meso - gornja polovina jagnjeta
  • jagnjeće iznutrice - komplet
  • pečurke - 1 kg
  • maslac - 250 g
  • pirinač - 2 1/2 šolje
  • spanać - 2 kg
  • ulje - 100 g
  • crno vino - 1 šolja
  • crni luk - 1 kg
  • krompir - 1 kg
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • so - 2 kašike
  • aleva paprika - 3 kašike
  • biber - 1/2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite nadev. Stavite jagnjeće iznutrice da se kuvaju. Dok se kuvaju, možete pripremiti meso.

Operite gornju polovinu jagnjeta i posolite je dobro iznutra, da bi prilikom pečenja meso dobro primilo so. Nađite deblju iglu i deblji konac.

Kada se jagnjeći komplet (iznutrice) skuva, ostavite ga da se ohladi, kako bi ga nasekli na kockice.

Očistite crni luk i naseckajte ga na sitno i upržite u maslacu do zlatne boje. Za to vreme operite pečurke, naseckajte ih i dodajte u luk da omekšaju.

Očistite, operite i naseckajte spanać, a ako vam je lakše možete ga iskidati. Dodajte ga zajedno sa malo soli, majčinom dušicom i čašom vina u naseckani jagnjeći komplet.

Dobro ga izdinstajte u poklopljenoj posudi. Kada spanać splasne dodajte pirinač i dobro promešajte, a zatim skinite sa vatre.

Napunite polovinu jagnjeta i ušijte je. Postavite je u pleh u kome ste ulili vodu. Morate jagnje postaviti na drvenim letvicama, da se meso ne bi zalepilo za dno pleha. Posolite spolja i stavite foliju da može da se dobro ispeče.

Pecite ga u rerni između 4 i 6 sati na 180-200 stepeni. Proverite nakon 3 ili 4 sata viljuškom da li je gotovo, tako što ubodete jagnje i okrenete viljušku. Ako nije gotovo, ponovo ga umotajte folijom i nastavite pečenje.

Kada proverite i bude gotovo, okrenite ga i dodajte prethodno oljušteni i nasečeni krompir u pleh. Ako je potrebno, ulijte još vode.

Ostavite ga u rerni bez folije, kako bi se dobro zapeklo, i kada krompir bude gotov izvadite ga iz rerne i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: