Način pripreme
Prvo pripremite nadev. Stavite jagnjeće iznutrice da se kuvaju. Dok se kuvaju, možete pripremiti meso.
Operite gornju polovinu jagnjeta i posolite je dobro iznutra, da bi prilikom pečenja meso dobro primilo so. Nađite deblju iglu i deblji konac.
Kada se jagnjeći komplet (iznutrice) skuva, ostavite ga da se ohladi, kako bi ga nasekli na kockice.
Očistite crni luk i naseckajte ga na sitno i upržite u maslacu do zlatne boje. Za to vreme operite pečurke, naseckajte ih i dodajte u luk da omekšaju.
Očistite, operite i naseckajte spanać, a ako vam je lakše možete ga iskidati. Dodajte ga zajedno sa malo soli, majčinom dušicom i čašom vina u naseckani jagnjeći komplet.
Dobro ga izdinstajte u poklopljenoj posudi. Kada spanać splasne dodajte pirinač i dobro promešajte, a zatim skinite sa vatre.
Napunite polovinu jagnjeta i ušijte je. Postavite je u pleh u kome ste ulili vodu. Morate jagnje postaviti na drvenim letvicama, da se meso ne bi zalepilo za dno pleha. Posolite spolja i stavite foliju da može da se dobro ispeče.
Pecite ga u rerni između 4 i 6 sati na 180-200 stepeni. Proverite nakon 3 ili 4 sata viljuškom da li je gotovo, tako što ubodete jagnje i okrenete viljušku. Ako nije gotovo, ponovo ga umotajte folijom i nastavite pečenje.
Kada proverite i bude gotovo, okrenite ga i dodajte prethodno oljušteni i nasečeni krompir u pleh. Ako je potrebno, ulijte još vode.
Ostavite ga u rerni bez folije, kako bi se dobro zapeklo, i kada krompir bude gotov izvadite ga iz rerne i servirajte.