Način pripreme
U toplom mleku rastvorite kvasac i šećer. Pokrijte i ostavite da se aktivira. Promešajte 7 kašika brašna sa solju i praškom za pecivo.
U aktivirani kvasac, dodajte ulje, jedno celo jaje i jedno belance. Promešajte i dodajte brašno sa praškom za pecivo. Ponovo promešajte. U preostalom brašnu napravite udubljenje i sipajte smesu u njega. Umesite glatko testo koje se ne lepi.
Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte ga i ostavite da udvostruči zapreminu. Podelite testo na dva dela u razvucite ga u pravougaonike. Premažite rastopljenim maslacem i pospite sirom.
Secite testo na široke trake i svaku traku presavijte na pola po dužini. Uvrtite trake i umotajte ih u oblik puža. Stavite papir za pečenje u pleh i poređajte pogačice.
Nije neophodno da testo ponovo nadolazi. Premažite pogačice žumancem, koji ste umutili sa nekoliko kapi ulja. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.
Pogačice sa sirom od mekanog testa su veoma ukusne.