Pogača - Zvezdica

Toni AleksovToni AleksovDžedaj18202
11/04/2017
"Šta ćete reći za ovu neverovatnu pogaču iz Bugarske? Ima li tako lepih pogača i u drugim zemljama?"
Priprema100 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno140 min.
Porcije16
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 573
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4.5 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 450 ml
  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • ulje - 4 kašike
  • brašno - 1 kg
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad, od trećeg jajeta
  • sveže mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašičica
  • susam
  • mak
  • za premazivanje kora
  • maslac - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

U toplom mleku (oko 100 ml) izmrvite kvasac i dodajte 1 kašiku šećera i malo brašna. Umutite jaja sa ostatkom mleka i ulja. Zamesite testo sa svim namirnicama i ostavite da naraste.

Testo podelite na 15 loptica plus jednu loptu testa koja je oko 300 g da se formira centar. Svaku loptu razvucite u malu okruglu koru, koje sakupljajte po 3 jednu preko druge, premazane maslacem (prečnik - 13 cm).

Svaku gomilicu od 3 kore secite od sredine ka kraju. Oba kraja se umotaju u rolat, a gornji deo se raseče i probuši od dole prema vrhu. Lagano prstima gurajte unutra, kako bi dobili list sa rolatima sa strane. Sve poređajte u tepsiju.

Od ostavljene lopte (300 g) formirajte sredinu, kao listove koje isečete na male trouglove po 2 jedan preko drugog, premazani maslacem, presečeni po sredini i probušeni odozgo na dole. Zvezdu napravite od prethodno pripremljenog testa za dekoraciju (brašno, skrob, voda i so). Oformljenu pogaču ostavite da naraste na toplom mestu.

Kada udvostruči zapreminu, pogaču premažite umućenim žumancem i pospite semenima. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 40 minuta.

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar