Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Pogača sa sodom na četiri sprata

Pogača sa sodom na četiri sprata

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Pogača sa sodom na četiri sprata
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Pogača sa sodom nije toliko mekana kao ona s kvascem, ali ima takav šarm i ukusnu aromu da je uvek spremamo i jedemo sa zadovoljstvom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 - 600 g
  • visokomasno kiselo mleko - 1 šolja
  • sveže mleko - 1 šolja
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 3 - 4 kašičice
  • soda bikarbona - 1 ravna kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • limunov sok - 1 - 2 kašičice
  • maslinovo ulje - 1 kašika (za testo)
  • maslinovo ulje - još 4 - 5 kašika za pospipanje između kora
* merne jedinice

Način pripreme

U udubljenje u prosejanom brašnu sipajte mleko i razbijte jaje.

Pomešajte sodu i prašak za pecivo zajdeno sa limunovim sokom. Dodajte ih u brašno, nakon toga sipajte šećer i so i zamesite meko testo. Ostavite da odstoji oko pola sata.

Razdelite testo na četiri lopte. Svaki deo se razvije na veličinu posude za tortu na nabrašnjenoj površini.

Postavite papir za pečenje na dno posude za pečenje torte i pospite s malo maslinovog ulja.

Stavite u posudu prvu razvijenu koru i pospite maslinovim uljem. Razvijte na isti način i stavite jedan na drugi sledeće tri kore, dok prskate maslinovo ulje između njih.

Ukrasit pogaču po želji. Ja sam formirala cvetove kalupom za kolače. Namažite cvetove žumancem i pospite ih mešavinom semenki.

Ispecite pogaču u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: