Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Mekani hleb po Tangzong metodi

Mekani hleb po Tangzong metodi

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
7519302
Mekani hleb po Tangzong metodi
Fotografije: Elena Stoichovska
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Super hleb po metodi koju teško možemo da pravilno izgovorimo, ali probaćemo sigurno"

Potrebni sastojci

  • za hlebnu pastu
  • brašno - 1/4 šolje
  • voda - 1/2 šolje
  • za hleb
  • brašno - 2 1/2 šolje
  • kvasac - 1/2 kocka svež (ili 1 kesica suvi)
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • hlebna pasta - 1/2 šolje (tangzong)
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 3 kašike
  • maslac - 3 - 4 kašike, mekan
  • so - prstohvat
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Tanzong je naziv za hlebno testo napravljenu od vode i brašna. Korišćenje ovog proizvoda pravi hleb mekšim i on tadržava mekoću najmanje nekoliko dana.

Prvo treba napraviti hlebno testo od vode i brašna. Stavite namirnice za testo u kaserolu na vatri i mešajte dok je potpuno ne sjedine. Ne prekidajte mešanje, jer smesa ključa i zgušnjava se (kao kuvano testo). Formira se testo. Ostavimo ga da se ohladi.

Kvasac aktivirajte na standardni način, tako što ga rastvorite u malo toplog mleka i promešate sa kašikom šećera.

Prosejte brašno i u njega dodajte prstohvat ili 2 soli, šećer, jaje i hlebno testo. Na kraju dodajte i aktivirani kvasac i umesite testo.

Postepeno dodajte maslac. Dobija se meko, lepljivo testo, koje prebacite na radnu površinu, premesite sa još malo brašna i napravite loptu.

Prebacite testo u posudu (lagano nauljenu), pokrijte krpom i ostavite da naraste oko pola sata na toplom.

Gotovo testo prebacite na radnu površinu. Lagano ga razvijte u ovalni oblik. Ne preterujte sa brašnom, kako testo ne bi bilo tvrdo. Presavijte ga od krajeva prema sredini, okrenite ga vertikalno i ponovo ga razvijte oklagijom po dužini. Umotajte ga u rolat.

Prebacite testo u pleh za pečenje. Ostavite ga da naraste, dok ne udvostruči zapreminu. Premažite ga umućenim jajem. Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni sa uključenim ventilatorom. Pecite oko pola sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: