Način pripreme
Tanzong je naziv za hlebno testo napravljenu od vode i brašna. Korišćenje ovog proizvoda pravi hleb mekšim i on tadržava mekoću najmanje nekoliko dana.
Prvo treba napraviti hlebno testo od vode i brašna. Stavite namirnice za testo u kaserolu na vatri i mešajte dok je potpuno ne sjedine. Ne prekidajte mešanje, jer smesa ključa i zgušnjava se (kao kuvano testo). Formira se testo. Ostavimo ga da se ohladi.
Kvasac aktivirajte na standardni način, tako što ga rastvorite u malo toplog mleka i promešate sa kašikom šećera.
Prosejte brašno i u njega dodajte prstohvat ili 2 soli, šećer, jaje i hlebno testo. Na kraju dodajte i aktivirani kvasac i umesite testo.
Postepeno dodajte maslac. Dobija se meko, lepljivo testo, koje prebacite na radnu površinu, premesite sa još malo brašna i napravite loptu.
Prebacite testo u posudu (lagano nauljenu), pokrijte krpom i ostavite da naraste oko pola sata na toplom.
Gotovo testo prebacite na radnu površinu. Lagano ga razvijte u ovalni oblik. Ne preterujte sa brašnom, kako testo ne bi bilo tvrdo. Presavijte ga od krajeva prema sredini, okrenite ga vertikalno i ponovo ga razvijte oklagijom po dužini. Umotajte ga u rolat.
Prebacite testo u pleh za pečenje. Ostavite ga da naraste, dok ne udvostruči zapreminu. Premažite ga umućenim jajem. Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni sa uključenim ventilatorom. Pecite oko pola sata.