Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Janija»Babina riblja čorba

Babina riblja čorba

Svetlana LazarovaSvetlana Lazarova
Početnik
8746
Babina riblja čorba
Fotografije: Anonymous
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Dobra riblja čorba se pravi s ribom, bar s dve vrste ribe i mnogo začina, ali odabranih!"

Potrebni sastojci

  • riba - oko 1 kg glava, repova i ostataka od bar dve vrste ribe
  • luk - 1 činijica, sitno iseckan
  • šargarepa - 1 činijica, sitno iseckana
  • paprika - 1 kom.
  • paradajz - 1 činijica, rendan ili iz konzerve
  • krompir - 1 činijica, iseckan na sitne kockice
  • univerzalni začin - 1 kašika
  • ulje
  • selen - 1 velika veza, svež
  • peršun - 1 velika veza, svež
  • biber - svež
  • majčina dušica - 2 - 3 suve grančice
  • estragon - nekoliko listića
  • bujon - od oko tri litra vode + riblji
  • suva paprika - ljuta, mlevena
  • sok od limuna - i/ili sirće
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Baba me je učila da kuvam riblju čorbu. Spremala ju je najčešće od glava, repova i ostataka Šarana i Karaša. Ako bi izvadila ikru od neke ribe stavljala bi i nju da se kuva u čorbi.

Najukusnija babina čorbica :)

Ribu skuvajte u posoljenoj kipućoj vodi, nakon što ste vodu malo posolili i posuli ribu limunovim sokom pre nego što ste je stavili u vodu. Limunov sok će sačuvati meso čvrstim. Kuvajte oko pet minuta.

Očistite ribu od kosti i sačuvajte deo bujona. U vrelu vodu, pomešanu s delom ribljeg bujona (samo s ribljim bujonom je previše jak ukus, zato razređujem vodom), stavite začin od povrća, luk, šargarepu, paprike, krompir i ulje. Kada se prokuvaju dodajte i paradajz.

Kuvajte dok se povrće potpuno ne skuva. Na kraju dodajte parčiće ribe.

Iseckane na sitno peršun, selen, estragon, majčinu dušicu i biber dodajte kad isključite ringlu. Zaćinite s 1-2 kašike sirćeta ili limunovog soka i pospite suvom ljutom paprikom.

Nek vam je slatko!

Beleška: Merna činijica je zapremine 400 ml

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti