bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača sa Sodom»Seoska pogača od sode sa maslacem i šarenom solju

Seoska pogača od sode sa maslacem i šarenom solju

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
13k3k3k
Seoska pogača od sode sa maslacem i šarenom solju
Fotografije: Zoritsa
1 / 4
28/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema25 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno40 min.
Porcije3
"Nema reči kojima bi opisali koliko su ukusne ove obične pogače s maslacem i šarenom solju Gricnite i podelite recept s prijateljima"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 1 čaša
  • ulje - 1 kašika
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • brašno - oko 4 šolje
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • maslac - 2 - 3 kašike za prženje
  • maslac - 1 kašika za premazivanje
  • šarena so
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu se proseje brašno. U čašu kiselog mleka se doda jedna ravna kašičica sode za hleb i dobro se promeša da se aktivira.

Doda se jedna kašičica soli i psotepeno se dodaje brašno. Kad postane već teško da se meša kašikom, testo se sipa na nabrašnjen sto i mesi se dok se s vremena na vreme posipa s malo brašna da se ne zalepi.

Mesi se dok ne prestane da se lepi. Testo treba da bude mekano, dok se proverava tokom mešenja pritiskanjem prstom - ono treba da se vraća (to znači da je gotovo).

Kad je gotovo cepa se na lopte, svaka lopta se rastegne masnim rukama i prži se na jako zagrejanom maslacu i kašiki ulja (tokom zime može da se prži i na masti - postaju božanstveni).

Gotove pogače se mažu maslacem dok su još vruće i posipaju šarenom solju i susamom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: