Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Krempita»Neodoljiva krempita

Neodoljiva krempita

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Neodoljiva krempita
Fotografije: Sia Ribagina
4 / 5
30/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
8
"Pamtite li ukus krempita iz starih poslastičarnica? Ova je jedna od njih"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • lisnato testo - 600 g
  • za krem
  • sveže mleko - 1 ½ l
  • šećer - 1 šolja od 240 ml
  • vanila - 2 kesice
  • puding - 2 kesice, vanila dr Oetker
  • skrob - 150 g, kukuruzni
  • maslac - 120 g
  • za posipanje
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Šolja kojom merite je od 240 ml, pleh je 32/20/7 cm, a za bolji rezultat koristite ako imate pleh dužine 25-27 cm. Napravite krem, tako što u šerpu stavite 1 litar mleka zajedno sa šećerom. Ugrejte mleko dok ne proključa.

U posudu sipajte preostalo mleko i rastvorite pudinge i skrob u njemu. Promešajte dok ne dobijete homogenu masu, sličnu kaši. Kada mleko priključa, polako, u tankom mlazu, sipajte smesu u njega uz neprestano mešanje, dok se masa ne zgusne i dok ne dobijete gust i gladak krem.

Skinite sa vatre, nasecite maslac na komade i dodajte ga u vruć krem zajedno sa vanilom. Promešajte dok se maslac ne rastopi. Pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Pripremite kore od lisnatog testa. Lagano ga razvucite oklagijom. Presecite testo na dva jednaka dela, tako da se poklapaju sa dimenzijama pleha.

Pokrijte rešetku u rerni papirom za pečenje. Viljuškom izbušite polovinu lisnatog testa, kako ne bi poraslo tokom pečenja.

Prebacite testo na rešetku. Drugu polovinu testa rasecite na polovinu po dužini, a nakon toga ga nasecite na približno jednake komade. Svako parče izbušite viljuškom na nekoliko mesta i stavite ih na papir za pečenje pored veće kore..

Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite testo oko 12 minuta do zlatne boje. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

Uzmite pleh i stavite celo parče kore, odozgo sipajte krem i poravnite ga.

Odozgo poređajte nasečene komade lisnatog testa i lagano ih pritisnite u krem. Ostavite krempitu da se ohladi i stavite je u frižider na najmanje 6 sati, da može da se stegne. na kraju pospite šećerom u prahu i nasecite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: