Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Okupana pita sa ukusom maslaca

Okupana pita sa ukusom maslaca

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895256
Okupana pita sa ukusom maslaca
Fotografije: Daniela Ruseva
2 / 9
04/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Hajde da Vas vidimo kakvi ste majstori - hoćete li uspeti da pripremite ovu pitu sa okupanim korama?"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 400 - 500 g
  • jaja - 5 komada
  • so - 1 - 2 prstohvata
  • sirće - 1 kašika
  • za nadev
  • maslac - 125 g
  • sir - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno i napravite udubljenje u njemu. Viljuškom umutite lagano jaja i sipajte ih u brašno. Dodajte so i sirće i umesite meko testo. Testo je lepljivo. Podelite ga na 7 jednakih delova, od kojih napravite lopte. Dodajte brašno po potrebi. Ostavite loptice da odmore oko 30 minuta.

Loptice razvucite na tanke kore debljine oko 2 mm. Kore razvlačite jednu za drugom. Premažite dobro dno tepsije sa 3-4 kašike rastopljenog maslaca. Tepsija treba da je prečnika oko 30 cm. Kore koje razvlačite treba da su malo šire od tepsije. Prvu koru stavite na dno, a višak testa neka bude kao ograda. Poprskajte rastopljenim maslacem i pospite sirom. Pazite da imate dovoljno sira i maslaca za sve kore.

Sada je na redu kupanje. Pripremite odvojeno 2 pleha. jedan stavite na vatru sa oko litar vode da proključa i dodajte prstohvat soli. U drugi pleh sipajte oko litar hladne vode.

Počnite da oklagijom razvlačite kore, koje treba da budu veće od tepsije u kojoj ćete peći pitu, jer će se skupiti malo. Stalno dodajte brašno, jer će se inače kore lepiti za oklagiju i pocepaće se.

Razvučenu koru pažljivo oklagijom prenesite i spustite u pleh sa vrućom vodom da se okupa. Ostavite koru da se prokuva oko 10-15 sekundi i nakon toga je rešetkastom kašikom prebacite u pleh sa hladnom vodom da se prohladi. Sa obe ruke uhvatite koru i postavite je preko prve kore u tepsiji.

Izbacite hladnu vodu i promenite je sa novom hladnom vodom posle svake druge kore. Isto uradite i sa vrućom vodom, jer kore puštaju brašno i voda postaje lepljiva. A pošto spremate kupanu pitu, treba je dobro okupati.

Na isti način pripremite sve kore, osim poslednje, koju ne potapate u vodu. Nju razvucite malo šire od tepsije i krajeve podvucite unutra. Odozgo prelijte sa 2 kašike maslaca.

Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 10 minuta. Nakon toga povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite još 15-20 minuta. Pitu ne treba da prskate vodom. Prekrijte je papirom i umotajte u krpu. Pita je meka, sočna i miriše veoma ukusno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: