Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u zagrejanoj vodi s kašikom šećera i 1-2 kašike brašna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom.
2. Prosejte brašno sa solju i napravite brazdu u koju ćete staviti mleko, sirće, vino, sodu, ulje, aromatične začine i jedno jaje plus belance drugog (žumance sačuvajte za mazanje).
Dodajte narasli kvasac i zamesite dok ne dobijete glatko testo, dodajući brašno, ako je neophdono, dok testo ne prestane da se lepi za prste. Mesite oko 10 minuta, nakon toga ga namažite s malo ulja i ostavite da naraste 1 sat u zagrejanoj rerni na 50 stepeni.
3. Pogači dajte oblik kakav želite. Ja sam podelila testo na dva dela i svaki deo na još 3-4 lopte, koje sam razvila u tanke kori i svaki namazala istopljenim maslacom i naređala jednu na drugu. Dva kruga od 3-4 kore sam izrezala na trouglove i svaki od njih uvila u kiflu od šireg ka užem delu.
Poređala sam u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje. Poslednji trougao možete da razvučete u fitilj i uvijete u puža, stavljajući ga u sredinu. Ostali oblici - kiflice nek budu poređane simetrično, da bude lepša pogača.
4. Ostavite da naraste još jednom na toplom 30-40 minuta.
5. Namažite naraslu pogaču s umućenim žumancem, koje smo sačuvali. Ukrasite semenkama po izboru ili pospite još bosiljka.
6. Pecite na 160 stepeni 30-40 minuta i ne zagrevajte rernu pre toga!
7. Gotovu pogaču namažite maslacem i pokrijte krpom na 10 minuta, a nakon toga je spremna za konzumaciju! Vredi truda i čekanja, jer je rezultat veoma mekan i aromatičan!