Način pripreme
Pečurke se očiste i iseku na tanke kriške. Praziluk i peršun se seku na sitno. Ja sam imala jednu tikvicu i rešila sam da mogu da je iskoristim, ali nije obavezna - seče se na kockice. Koristim veliki pleh od rerne (treba da je duboka i velika posuda da se smesa rasporedi u tankom sloju) - mažem je i sipam pripremljeno povrće. Sipam pirinač trudeći se da ga bude svuda. Posipam začinima (vi možete da koristite kakve želite).
Rešila sam da je najbolje da pečem rebra odvojeno, jer sam želela meso koje je po njima (ne da ga je mnogo ali ipak) da je krhko. Zato sam izabrala, manju ali duboku posudu za pečenje, u koju sam sipala vino i vodu. Stavila sam rebra da leže - na ovaj način - U - natrljala ih začinimam stavila sam malo meda (volim nežniji ukus, koji med daje mesu) i pokrila ih folijom.
Stavljam dve posude istovremeno - povrće na srednji nivo, meso na pod rerne. U početku uključujem rernu na 200 stepeni i kad počne da miriše (nakon otprilike desetak minuta) smanjujem na 150 stepeni. Pečem dva sata dok povremeno nadgledam vodu u posudi - ako je uvrela, dolivam malo.
Proveravam rebra - jer moja nisu bila s mnogo mesa, bila su skoro gotova. Ako procenite da vašima treba još malo, a povrće je gotovo, izvadite onda posudu s povrćem, da se ne prekuvaju (jer ćemo ih posle dopeći s mesom) i ostavite rebra da se dopeku.
Ako kada nabodete rebra viljuškom potekne bistar sok, možemo da pristupimo poslednjoj fazi pečenja. Premestimo rebra u smesu sa povrćem i izlijemo preostali sos, u kome su se pekla, preko njih. Pospemo ih alevom paprikom i vratimo opet u rernu da se zapeku, voda u posudi da uvri, a rebra da dobiju preplanulost.
Izuzetno ukusno i aromatično.