Način pripreme
Prikupljeni puževi se dobro operu.
U duboku šerpu se sipa oko 2 litra vode s 1 kašičicom soli, zrncima pimenta, biberom i šargarepom isečenom na polukrugove. Kad voda provri sipamo puževe i kuvamo oko 40 minuta.
Kuva se bez poklopca, jer se odvaja mnogo pene, koja se izbacuje rupičastom kašikom. Ocedi se i viljuškom se izvadi meso. Iz puževa se vadi malo crevce.
U tiganju se zagreju ulje i maslac. Proprži se sitno iseckan mladi luk i iseckan čen belog luka.
Kad promene boju, sipamo meso od puževa i šargarepu, promeša se i začini solju, biberom, sitno iseckanim svežim peršunom, listovima ruzmarina i svežom nanom.
Nakon što se proprži 2-3 minuta skloni se sa ringle i sipamo u tanjir. Sjajno meze uz vino ili pivo!