Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od Koprive»Čorba od puževa i koprive

Čorba od puževa i koprive

ZoriZori
Guru
7272345k206
Čorba od puževa i koprive
Fotografije: Zori
1 / 3
20/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Jedna od onih magičnih seoskih čorbi, koje se mogu pripremiti od namirnica ubranih u polju ili bašti - prijatno"

Potrebni sastojci

  • puževi - 1 kg, živi (sa kućicama)
  • ulje - 1/2 šoljice
  • maslac - 2 kašike
  • mladi luk - 1 veza ili glavica crnog luka
  • šargarepa - 1 komad
  • korpiva - 2 duple šake
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 200 ml
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 1/2 veze
  • biber
  • so
  • po želji
  • fida - za gušću čorbu
* merne jedinice

Način pripreme

Puževe stavite u plastičnu cediljku ili drugu posudu sa ne prevelikim otvorima. Na dno posude stavite vlažni peškir ili krpu. Ostavite puževe da stoje 3 dana, kako bi puževi očistili sadržaj iz stomaka. Svakog dana ih treba prelivati hladnom vodom (uz pomoć kante), a vodu treba ocediti, da se puževi ne bi udavili u njoj.

Kada prođe vreme i puževi su čisti, veoma dobro ih operite pod tekućom vodom.

U veliku šerpu sa hladnom vodom stavite oprane puževe. Kada voda proključa, dodajte so (po jednu kašičicu na svaki litar vode) i kuvajte puževe oko 20-25 minuta, a povremeno skidajte penu koja se formira uz pomoć rešetkaste kašike, kako se ne bi kuvala.

Skuvane puževe ocedite i ohladite. Vodu, u kojoj su se kuvali, bacite.

Uz pomoć štapića za ražnjić ili viljuške sa dva kraka izvadite mesnati deo puža (stopu), tako što je izvučete iz kućice. Zadnji deo puža koji izlazi iz kućice nije dobar za jelo i treba ga baciti. Očišćene puževe možete da čuvate zamrznute, kako biste ih imali tokom cele godine, a ne samo tokom proleća.

Luk i šargarepu sitno naseckajte i dinstajte u ulju i maslacu u šerpi, a zatim ih prelijte sa litrom i po vruće vode, pa sačekajte da voda proključa. Dodajte so, biber i očišćene i sitno naseckane puževe. Kuvajte oko 15 minuta na tihoj vatri.

Za to vreme koprivu operite hladnom vodom, ocedite je, stavite rukavice i naseckajte je sitno. Dodajte je u čorbu i kuvajte još desetak minuta. Ako želite da čorba od koprive bude gušća, u oovom trenutku dodajte i malo izlomljene fide.

Napravite zapršku od umućenih jaja i kiselog mleka i sitno seckanog belog luka. Dobro promešajte. Odvojite jednu posudu od čorbe da se ohladi malo i tom tečnošću razredite hladnu zapršku.

Nakon toga se ta zaprška razredi sa još jednom posudom supe, kako bi se temperirala i dodaje se uz neprestano mešanje u već gotovu čorbu, koja je sklonjena sa vatre.

Čorba od puževa se posipa sitno naseckanim peršunom i poslužuje se.

Čorba od puževa i koprive se po želji može poslužiti posipana ljutom tucanom paprikom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: