Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Pačetina»Pačiji Magre»Pačiji filei s karamelizovanim kruškama i suvim grožđem

Pačiji filei s karamelizovanim kruškama i suvim grožđem

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
972945434
Pačiji filei s karamelizovanim kruškama i suvim grožđem
Fotografije: Evtini Retsepti
2 / 8
26/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Ovi pačiji filei su toliko ukusni da s njima možete da oduševite čak i svekrvu, a svekrve se, kako je poznato, ničim ne oduševljavaju"

Potrebni sastojci

  • pačije grudi - 2 komada, s kožom
  • kruške - 2 komada
  • šećer - 100 g
  • majčina dušica
  • suvo grožđe
  • brendi
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Današnji ručak je bio veliki izazov za mene. Ponovo jelo, koje ne bih pravila, ali sam ostala bez daha i reči kad sam ga probala. Mnoštvo aroma i ukusa bukvalno mi je eksplodiralo u ustima. Zaslužilo je svaku sekundu u kuhinji!

Evo kako sam uspela.

Uzela sam dva fileta, zasekla kožicu na kocke, pazeći da ne oštetim meso, natrljala ih majčinom dušicom, solju i biberom i stavila ih na oko sat u frižider. Izvadila sam i stavila kožicom nadole u hladni tiganj s debelim dnom (nelepljivim) na ringlu i onda je uključila na 4.

Ostavila sam ga da se polako zagreva, da počne postepeno da se odvaja masnoća, a ne da se zalepi unutar kože. Pekla sam ga dok koža nije porumenela, što se desilo već nakon 6-7 minuta. Budući da je puštalo mnogo masnoće, periodično sam je prosipala iz tiganja i sačuvala. Čula sam da se s krompirom dobija nešto božanstveno.

Nakon što se zapekla kožica, okrenula sam ih na 2-3 minuta i s druge strane. Pre nego što sam počela da obrađujem filee, uključila sam rernu na 200 stepeni i stavila posudu za pečenje unutra da bude zagrejana. Nakon što sam ispekla filete i s druge strane, stavila sam ih u vrelu posudu na još 6-7 minuta. Motrite ih, jer brzo mogu da pregore.

Isekla sam dve kruške, očistila ih i odvojih u jedan tanjir. Stavila sam oko 100 g šećera u tiganj da se karamelizuje, kad je šećer bio gotov dodala sam nekoliko kapi vode, ostavila da se smiri i stavila kruške i malo suvog grožđa, drmusajući dobro tiganj da se prelije sosom sa svih strana. Dodala sam malo brendija i flambirala. Izvadila sam kruške, dodala malo soli i bibera u sos.

Filei su već bili gotovi, ostavila ih da odstoje desetak minuta i na dasci oštrim nožem sam ih isekla po dijagonali. Nije po receptu ali smatrala sam da će se dobiti još bolji ukus i stavila iseckane parčiće filea u sos. Samo sam ih potopila da se glaziraju i odmah izvadila. Poređala sam u tanjiriće, naređala i deo kruški, razbacala tu i tamo suvo grožđe i prelila sosom. Jednistvena đakonija.. Ne oklevajte da probate!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: