Način pripreme
Današnji ručak je bio veliki izazov za mene. Ponovo jelo, koje ne bih pravila, ali sam ostala bez daha i reči kad sam ga probala. Mnoštvo aroma i ukusa bukvalno mi je eksplodiralo u ustima. Zaslužilo je svaku sekundu u kuhinji!
Evo kako sam uspela.
Uzela sam dva fileta, zasekla kožicu na kocke, pazeći da ne oštetim meso, natrljala ih majčinom dušicom, solju i biberom i stavila ih na oko sat u frižider. Izvadila sam i stavila kožicom nadole u hladni tiganj s debelim dnom (nelepljivim) na ringlu i onda je uključila na 4.
Ostavila sam ga da se polako zagreva, da počne postepeno da se odvaja masnoća, a ne da se zalepi unutar kože. Pekla sam ga dok koža nije porumenela, što se desilo već nakon 6-7 minuta. Budući da je puštalo mnogo masnoće, periodično sam je prosipala iz tiganja i sačuvala. Čula sam da se s krompirom dobija nešto božanstveno.
Nakon što se zapekla kožica, okrenula sam ih na 2-3 minuta i s druge strane. Pre nego što sam počela da obrađujem filee, uključila sam rernu na 200 stepeni i stavila posudu za pečenje unutra da bude zagrejana. Nakon što sam ispekla filete i s druge strane, stavila sam ih u vrelu posudu na još 6-7 minuta. Motrite ih, jer brzo mogu da pregore.
Isekla sam dve kruške, očistila ih i odvojih u jedan tanjir. Stavila sam oko 100 g šećera u tiganj da se karamelizuje, kad je šećer bio gotov dodala sam nekoliko kapi vode, ostavila da se smiri i stavila kruške i malo suvog grožđa, drmusajući dobro tiganj da se prelije sosom sa svih strana. Dodala sam malo brendija i flambirala. Izvadila sam kruške, dodala malo soli i bibera u sos.
Filei su već bili gotovi, ostavila ih da odstoje desetak minuta i na dasci oštrim nožem sam ih isekla po dijagonali. Nije po receptu ali smatrala sam da će se dobiti još bolji ukus i stavila iseckane parčiće filea u sos. Samo sam ih potopila da se glaziraju i odmah izvadila. Poređala sam u tanjiriće, naređala i deo kruški, razbacala tu i tamo suvo grožđe i prelila sosom. Jednistvena đakonija.. Ne oklevajte da probate!