bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Tikvice u Rerni»Raskošne tikvice iz rerne

Raskošne tikvice iz rerne

Jelena AndonovJelena Andonov
Džedaj
9373441638
Raskošne tikvice iz rerne
Fotografije: Natalia Petrova
1 / 5
03/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
3
"Ukusno jelo sa tikvicama, koje nikada ne propuštamo u sezoni tikvica!"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 kom. srednje veličine
  • jaja - 1 kom.
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • maslac - 20 g
  • ulje - 3 kašike
  • za sos
  • paradajz pire - 1 šolja (da nije mnogo gust)
  • voda - 1/2 šolje
  • brašno - 1 kašika
  • maslac - 20 g
  • ulje - 2 kašike
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 struka mladog belog luka
  • peršun - 3 - 4 struka
  • šećer - 1 kafena kašičica ili 1 čajena kašičica (u zavisnosti od pirea)
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice naseći na tanke kriške i izdinstati ih na tiganju sa maslacem i uljem, uz stalno mešanje, da ravnomerno omekšaju (oko 15 minuta). Nakon što su tikvice omekšale (promenile su boju), izvaditi ih rešetkastom kašikom u posudu, i u istom tiganju (bez pranja) pripremiti sos.

U tiganj staviti maslac i ulje, dodati luk nasečen na polumesece, malo upržiti, dodati sitno naseckane beli luk i peršun i brašno, pa upržiti dok brašno ne požuti, i na kraju uz neprestano mešanje dodati vodu i paradajz pire, šećer i so po ukusu, i ostaviti da se krčka 1-2 minuta.

Gotov sos skloniti od vatre. U maloj posudi umutiti jaje, dodati mleko i dobro promešati.

Nakon što su tikvice, sos i mleko gotovi, u odgovarajućem plehu ređati jedan red tikvica, preliti polovinom sosa, polovinom količine mleka i jaja, pa nakon toga ponovo istim redom.

Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: