Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Ćufte sa Terbelija sosom

Ćufte sa Terbelija sosom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Ćufte sa Terbelija sosom
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
5
"Samo kad osete miris, svi će doći za sto da probaju ove ćuftice sa Terbelija sosom"

Potrebni sastojci

  • za ćufte
  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • luk - 1 glavica
  • jaja - 1 komad
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • pirinač - 2 supene kašike skuvan
  • biber - po ukusu
  • lovorov list - 1 komad
  • za sos
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • brašno - 3 supene kašike, ravne
  • sok od limuna - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Sitno iseckajte luk i izdinstajte u malo ulja dok ne omekša. Dodajte 1 supenu kašiku paradajz pirea i alevu papriku i ostavite na vatri dok voda iz pirea ne ispari, a zatim skinite sa vatre.

Kad se ohladi, dodajte smesu u mleveno meso, dodajte jaje, skuvani pirinač i začine.

Zamesite mleveno meso i oblikujte ćuftice, uvaljajte ih u brašno i stavite jednu po jednu u vrelu posoljenu vodu sa lovorovim listom. Kuvajte ćutre oko 20 minuta na tihoj vatri.

Pripremite sos: u tri supene kašike ulja propržite brašno dok ne promeni boju. Prelijte ga ga delom bujona uz neprestano mešanje.

Dodajte u tankom mlazu umućeno kiselo mleko i ostavite na tihoj vatri da vri 10 minuta, povremeno mešajući.

U posudi umutite jaja, i uz pomoć kutlače dodajte sos u njih, neprestano i energično mešajte.

Stavite čufte u veliki tanjir i odozgo ih prelijte prethodno proceđenim sosom. Pospite sitno iseckanim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: