Način pripreme
Patlidžane nasecite na dugačke kriške debljine oko 6-7 mm i potopite ih oko 30 minuta u slanu vodu, a posle ih dobro osušite.
U pleh obložen papirom za pečenje sipajte malo maslinovog ulja i poređajte listove patlidžana jedan do drugog bez šupljina između. Prelijte ih maslinovim uljem i posolite. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne promene boju - oko 15 minuta.
Na isti način obradite i krompir - nasecite ga na kriške, posolite i prelijte uljem i ispecite do prijatne zlatne boje.
U šerpu sipajte maslinovo ulje i upržite mleveno meso da se pretvori u mrvice. Dodajte naseckani luk, začine, ajvar (paradajz pire) i vino. Kuvajte dok tečnost ne ispari i ostane gusti sos.
Za bešamel - prvo ugrejte mleko u koje ste dodali so i muskatni oraščić. U posudi umutite jaja i ostavite ih na stranu.
U šerpi zagrejte maslac i maslinovo ulje, upržite brašno oko 30 sekundi i kasnije, uz neprestano mešanje, dodajte toplo mleko. Mešajte dok sos ne provri i skinite sa vatre. Uz neprestano mešanje dodajte jaja.
Sklapanje musake:
Nauljite pleh i ređajte (podelite namirnice na dva dela) - red krompira, red plavog patlidžana i red mlevenog mesa, pa ponovite.
Na kraju pospite rendanim kačkavaljem preko mlevenog mesa i prelijte bešamelom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni sa uključenim ventilatorom dok musaka ne dobije prijatnu boju - oko 40 minuta.