Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Musaka»Ukusna grčka musaka

Ukusna grčka musaka

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
4092746
Ukusna grčka musaka
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 5
05/08/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Možete koristiti samo krompir ili samo patlidžan - ili samo tikvice, ali sa sve tri vrste povrća postaje najukusnija grčka musaka"

Potrebni sastojci

  • krompir - 4 komada (velika)
  • patlidžan - 3 komada
  • tikvice - 3 komada
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • mleveno meso - 500 g (govedina)
  • paradajz pasta - 1 kašika
  • paradajz - 400 g
  • cimet - 1 kašičica (mleveni)
  • karanfilić - 1/2 kašičice (mleven)
  • biber - po ukusu
  • muskatni oraščić - 1/2 kašičice
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 kašičica
  • peršun - 1 veza
  • maslac - 100 g
  • brašno - 100 g
  • sveže mleko - 1 l
  • parmezan - 150 g / mocarela / kačkavalj
  • žumance - 3 komada
  • maslinovo ulje - 100 ml i 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejem rernu na 200 stepeni.

Krompir oljuštim, isečem na kriške debljine 0, 5 mm i stavim u duboku posudu. Njima dodam glavicu luka isečenog na rebarca i sitno iseckane stabljike peršuna. Posolim i pobiberim i pospem sa malo maslinovog ulja. Sve dobro promešam i krompir sa lukom rasporedim na dno pleha.

Stavim pleh u rernu i pečem 15-20 minuta.

Dok se krompir peče, ja spremam patlidžan, tako što ih oljuštim na trake, zadržavajući deo kore. Isečem ih na kriške debljine 0, 5 mm, posolim i ostavim u cediljku da se ocedi gorka tečnost iz njih. Posle 15 minuta operem ih pod mlazom vode i ocedim.

Tikvice isečem na kriške debljine 0, 5 mm, začinim ih solju i biberom, pospem sa malo maslinovog ulja i dobro promešam u posudi.

Kada je prošlo 15 minuta od stavljanja krompira u rernu, izvadim pleh i preko krompira ređam sloj od kriški patlidžana.

Prelijem sa malo maslinovog ulja, posolim i pobiberim i vratim pleh u rernu na još 15 minuta.

Počinjem da pripremam „crveni nadev“. U šerpu dodam maslinovo ulje, tako da prekrije dno. Zagrejem na ringli i dodam mleveno meso. Stalno mešam da se meso smrvi. Mleveno meso prvo ispušta vodu, tako da ne pokrivam lonac i pustim da voda ispari, tako da je mleveno meso ostane samo na masnoći. Zatim mleveno meso ređe mešam, dozvoljavajući da se malo „zakači“ na dnu i počne da se zapržava i dobija zlatnu boju.

Kada mleveno meso dobije zlatnu boju, dodajem luk, isečen na sitne kockice. Prodinstam još 3-5 minuta i u mleveno meso dodam sitno seckani beli luk i začine: cimet i karanfilić. Kuvam još 2-3 minuta.

Kašikom pomeram mleveno meso po krajevima u šerpi, tako da imam slobodan prostor sa masnoćom u sredini. Dodam paradajz pastu i pržim 2 minuta. Potom pomešam sa mlevenim mesom i dodam 400 g iz konzerve ili rendanog svežeg paradajza. Dodam šećer da uravnotežim kiselost i so po ukusu. Po želji se može dodati 100 ml vina. Pustite da se crveni sos kuva na laganoj vatri 10-15 minuta.

Kada je prošlo 15 minuta od stavljanja patlidžana u rernu, izvadim pleh i rasporedim tikvice u jednakom sloju. Vratim ponovopleh u rernu na još 15 minuta.

Dok se tikvice peku pripremam bešamel sos. Rastopite maslac u šerpi i dodajte brašno. Stalno mešam da brašno malo promeni boju u zlatnu. Odjednom dodam svo sveže mleko koje mora da bude hladno iz frižidera. Stalno mešam dok bešamel ne provri. Zatim skinem sa vatre, začinim muškatnim oraščićem. Dodam rendani parmezan/mocarelu/kačkavalj i dobro promešam. Probajte i posolite ako je potrebno. Na kraju u bešamel dodam tri umućena žumanca.

U crveni sos dodam 1/3 belog sosa (bešamel sa dodatkom parmezana i jaja se zove Mornej sos) i dobro promešam. To se radi da se sos tokom pečenja zgusne i da se musaka ne raspadne kada se iseče na porcije.

Pošto je prošlo 15 minuta od stavljanja tikvica u rernu, vadim pleh i prelivam povrće crvenim sosom. Ravnomerno rasporedite sos u plehu. Odozgo sipam beli sos i ravnomerno rasporedim i jega.

Pleh sa grčkom musakom vraćam u rernu, smanjivši joj temperaturu na 180 stepeni. Pecite još 30 minuta ili dok ne porumeni.

Izvadim musaku iz rerne i ostavim da se ohladi najmanje 20 minuta pre nego što je isečem na porcije. Musaku posipam sitno seckanim svežim peršunom.

Napomena:

Ovo je moja varijacija grčke musake, preskačući prženje povrća da bi bilo zdravije. Recept za musaku se može pripremiti i sa isečenim krompirom koji je prethodno kuvan 10 minuta, a patlidžani i tikvice ispečeni na roštilju. U autentičnom grčkom receptu, svo povrće se prethodno proprži i ocedi na kuhinjskom papiru ili u cediljci. Naravno, možete koristiti samo krompir, ili samo patlidžane, ili samo tikvice, ali sa sve tri vrste povrća dobija se najukusnija grčka musaka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: