Način pripreme
Prvo napravite nadev, jer treba da se ohladi. Ako je nadev topao, kada ga stavite na testo, ono će ostati sirovo i neće se dobro ispeći.
Očistite luk i nasecite ga sitno, a zatim ga propržite u vrućem ulju. Spanać operite i nasecite sitno i dodajte ga u luk. Treba sve dobro propržiti. Dodajte 1/2 šolje vode da se fino skuva. Voda treba da ispari, pa dodajte zbog toga 2-3 prstohvata soli. Kada je nadev gotov, ostavite ga da se potpuno ohladi.
Pripremite testo. Ugrejte sveže mleko, dodajte mu kvasac i šećer i pospite sa 1-2 kašike brašna. Ostavite na toplom mestu da se aktivira. Za to vreme prosejte brašno i u njega dodajte so.
Rastopite maslac, ali nemojte dozvoliti da proključa.
U brašno dodajte polovinu maslaca i počnite da mesite testo uz dodavanje aktiviranog kvasca u nekoliko etapa.
Umesite meko testo koje se ne lepi, a preostali maslac dodajte tokom mešenja, tako što premazujete ruke tokom mešenja. na ovaj način ćete ubaciti maslac u testo. Ostavite testo da naraste - treba da udvostruči zapreminu.
Kada testo naraste, premesite ga. Podelite ga na 2 jednaka dela. Izaberite tepsiju i kojoj ćete peći pogaču, premažite je uljem i pospite brašnom. Razvucite jednu koru od jedne polovine testa veličine tepsije.
Stavite testo u tepsiju i preko rasporedite nadev. U sredinu stavite malo više nadeva formirajući loptu - to će biti Sunce. Razvucite drugu koru iste veličine kao prvu. Stavite je preko i formirajte Sunce rukama, pritiskajući sa svih strana.
Nožem nasecite testo od Sunca u sredini do kraja tepsije. Treba da dobijete 8 delova koji predstavljaju zrake. Ove delove uhvatite rukama i umotajte ih u jednom pravcu 2 puta. na isti način uvrtite sve komade i dobićete zrake.
Sredinu pogače premažite uljem i pospite susamom. Ako želite, možete sredinu premazati žumancem. Ostavite pogaču da naraste na toplom mestu. Pecite je u veoma jakoj rerni (170-180 stepeni) oko 30-40 minuta bez ventilatora. Iskoristite aluminijumsku foliju, ako se previše zapeče odozgo.