Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Pirinač u rerni»Puževi s tikvicama i pirinčem u rerni

Puževi s tikvicama i pirinčem u rerni

ZoriZori
Guru
8932865k
Puževi s tikvicama i pirinčem u rerni
Fotografije: Zori
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Sjajno meze uz uzo, rakiju, pivo ili belo vino - šta god da izaberete nećete pogrešiti!"

Potrebni sastojci

  • puževi - 300 g, kuvani i očišćeni
  • tikvice - 2 komada
  • mladi luk - 1 vezica
  • šargarepa - 2 komada
  • pirinač - 1 šolja
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • paradajz - 350 g, konzerviran
  • ulje - 6 kašika
  • so
  • biber
  • ljuta paprika
  • limun - 1 komad
  • mirođija - pola vezice, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice i šargarepe se oljušte i iseku na sitno, luk se očisti i iseče na krugove, beli luk se isecka na sitno, paradajz se oljušti (ako su sterilisani s kožom) i iseče na sitnije, pirinač se očisti, opere i ocedi.

Prethodno skuvani i očišćeni puževi se operu dobro hladnom vodom i spuštaju se ponovo u vrelu posoljenu vodu na deset minuta. Iscede se u cediljci i začine sokom jednog limuna i nekoliko prstohvata soli.

U tiganju na ulju propržimo luk, jedan čen belog luka, postepeno dodajemo šargarepe i tikvice. Dinstamo dok povrće ne omekša. Dodaju se puževi isceđeni od limunovog soka, dinstaju se uz blago mešanje nekoliko minuta (7-8 minuta, blago smanjimo ringlu, da ne zagore) i dodaje se pirinač. Meša se dok ne postane prozračan.

Sipa se i paradajz zajedno sa sokom i kada provri, dodaju se 3 šolje vode. Meša se, doda se ostatak belog luka i čeka se da pirinač nabubri. Kada se to desi, cela smesa se začini solju i biberom po ukusu, sipa se u posudu za pečenje podmazanu uljem i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na oko 180 stepeni (na srednjoj rešetki i s uključenim venitilatorom) dok jelo ne bude gotovo. Gotovo jelo se servira sa stino iseckanom mirođijom i ljutom alevom paprikom po ukusu.

Jelo je ukusno i vrelo, ali preporučujem da odstoji jedno veče u frižideru i da se servira ohlađeno sa sosom od kiselog mleka, začinjenim solju, maslinovim uljem, seckanim belim lukom i mirođijom. Drugi pogodan sos, sa kojim može da se servira jelo je čili sos, pomešan s nekoliko kašika soja sosa i belim lukom.

I da ne zaboravite da ohladite piće pre toga - uzo, rakija, pivo ili belo vino - šta god da izaberete, nećete pogrešiti!

Prijatno i nazdravlje!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: