Način pripreme
Tikvice i šargarepe se oljušte i iseku na sitno, luk se očisti i iseče na krugove, beli luk se isecka na sitno, paradajz se oljušti (ako su sterilisani s kožom) i iseče na sitnije, pirinač se očisti, opere i ocedi.
Prethodno skuvani i očišćeni puževi se operu dobro hladnom vodom i spuštaju se ponovo u vrelu posoljenu vodu na deset minuta. Iscede se u cediljci i začine sokom jednog limuna i nekoliko prstohvata soli.
U tiganju na ulju propržimo luk, jedan čen belog luka, postepeno dodajemo šargarepe i tikvice. Dinstamo dok povrće ne omekša. Dodaju se puževi isceđeni od limunovog soka, dinstaju se uz blago mešanje nekoliko minuta (7-8 minuta, blago smanjimo ringlu, da ne zagore) i dodaje se pirinač. Meša se dok ne postane prozračan.
Sipa se i paradajz zajedno sa sokom i kada provri, dodaju se 3 šolje vode. Meša se, doda se ostatak belog luka i čeka se da pirinač nabubri. Kada se to desi, cela smesa se začini solju i biberom po ukusu, sipa se u posudu za pečenje podmazanu uljem i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na oko 180 stepeni (na srednjoj rešetki i s uključenim venitilatorom) dok jelo ne bude gotovo. Gotovo jelo se servira sa stino iseckanom mirođijom i ljutom alevom paprikom po ukusu.
Jelo je ukusno i vrelo, ali preporučujem da odstoji jedno veče u frižideru i da se servira ohlađeno sa sosom od kiselog mleka, začinjenim solju, maslinovim uljem, seckanim belim lukom i mirođijom. Drugi pogodan sos, sa kojim može da se servira jelo je čili sos, pomešan s nekoliko kašika soja sosa i belim lukom.
I da ne zaboravite da ohladite piće pre toga - uzo, rakija, pivo ili belo vino - šta god da izaberete, nećete pogrešiti!
Prijatno i nazdravlje!