Način pripreme
Zagrejte sveže mleko i dodajte u njega kvasac i šećer. Ostavite sa strane 10-15 minuta. Za to vreme prosejte brašno i u udubljenje u sredini dodajte u nju so, ulje, pavlaku, umutite jaja i na kraju sveže mleko s već naraslim kvascem. Zamesite glatko meko testo i ostavite na toplom, pokriveno krpom oko 40 minuta da naraste.
Premesite ponovo i razvijte u pravougaonik oko 65/35 cm. Mažete ga maslacem i pospite šarenom soli. Uvijte u rolat dok krajeve sečete i iskoristićete kasnije za pile. Rolat uvijte u zemičku i prebacite u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje.
Pomoću makaza ili oštrog noža zasecite rolat u obilk cveta, ali ne stižite do sredine. Dobijene listove cveta uvijate u stranu tako da izgleda kao čvrsto gnezdo.
Ostatak testa razvijte u dugi cilindar (oko 30 cm) i zavežite kao ogrlicu. Gornji kraj će biti glava pileta, a donji rep. Rep isecite na nekoliko mesta, da izgleda kao pera, a glavu formirajte da ima kljun, zrna bibera stavite za oči.
Stavite pile u sredinu posude i namažite pogaču preostalim žumancem, umućenim s malo ulja i svežim mlekom. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.