Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača sa sitnim sirom (vurdom)

Pogača sa sitnim sirom (vurdom)

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Pogača sa sitnim sirom (vurdom)
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
16
"Nismo ni pretpostavljali da samo pomoću testa i malo strpljenja i spretnosti mogu da se naprave ovakve veličanstvene pogače"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada (1 žumance za mazanje)
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 2 kašike
  • brašno - 1 kg
  • sitan sir - 100 g (ili vurda)
  • ulje - za mazanje kora
  • susam
  • mak
* merne jedinice

Način pripreme

Sejem brašno nekoliko puta, najbolje tri puta da uđe vazduh u testo i tako pogača bude mekana. U posudu sipam malo toplog mleka, šećer i malo brašna, ostavim da se aktivira kvasac.

Umutim jaja sa kiselim mlekom i uljem. Zamesim sve sastojke dok se ne dobije lepo elastično testo koje ostavljam da naraste na toplom pokriveno krpom.

Testo delim na 4 jednaka dela od kojih razvijam 4 oble kore, jedan veliki deo za sredinu i malu loptu za pravljenje listova, mreže i cvetova. Četiri oble kore ređam jednu na drugu, mažući uljem između njih i posipam s malo sitnog sira (vurde), u koji sam dodala malo soli pre toga.

Sitan sir stavljam na sredinu kora da se ne vidi pri uvijanju. Naređane jedna na drugu režem ih po sredini na 8 delova, ali samo oko 6 cm, do kraja kruga treba da ostane bar 5 cm. Svaki sloj okrećem unazad i tako se dobija venac. U veliku oblu loptu u sredini takođe stavljam sitan sir i lepo zaoblim.

Od najmanje lopte razvije koru od koje sečem mrežu, listove i cvetove koje stavljam na prazna mesta. Pogača treba dobro da naraste, nakon toga je mažem umućenim žumancem s malo vode i ulja. Posipam susamom i makom i pečem u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: