Način pripreme
Blago zagrejte sveže mleko i sipajte od njega 100 ml u posudu. Dodajte izlomljeni kvasac, 2 kašike brašna i šećer. Pokrijte i ostavite na kratko da se aktivira kvasac.
Umutite kiselo mleko s jajima i dodajte aktivirani kvasac, so i ostatak svežeg mleka.
Napravite brazdu u brašnu i sipajte smesu. Počnite da mesite, upijajući brašno postepeno. Dobijeno testo namažite uljem, pokrijte i ostavite da naraste.
Isecite naraslo testo na 4-5 jednakih delova. Namažite ruke istopljenim maslacem i formirajte 4-5 pravougaonika. Poređajte ih jedan na drugi, dok između svakog mažete maslac i posipate sirom i narendanim kačkavaljem.
Poslednji list testa se ne posipa. Isecite na male kvadrate ili romboide. Namažite kalup u kome ćete peći vašu pogaču i bez reda poređajte parčiće testa.
Umutite žumanca s mlekom, namažite pogaču i ostavite da ponovo naraste.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta.
Gotovu pogaču pospite šarenom solju.