Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Sečena pogača s maslacem

Sečena pogača s maslacem

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Sečena pogača s maslacem
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Aromatična pogača za celu porodicu, jer oni zaslužuju najbolje"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1200 g
  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 50 ml
  • sirće - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 42 g
  • maslac - 125 g, istopljen
  • kiselo mleko - 150 g
  • za mazanje
  • žumance - 1 komad
  • za posipanje
  • susam - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejete kilogram brašna i napravite udubljenje, stavite so, kiselo mleko, ulje i sirće. Umutite jaja i dodajte.

Rastvorite kvasac u toplom svežem mleku, stavite šećer i ostavite da se aktivira. Počnite da mesite testo malo po malo dodajući kvasac dok ga brašno potpuno ne upije.

Mesite testo narenih petnaestak minuta dok se ne dobije glatko i elastično testo, koje se ne lepi za ruke. Pokrijte i ostavite na toplom sat vremena da naraste i uveća svoj obim.

Podelite testo na tri dela. Prvi deo ostavite najveći, drugi manji i treći najmanji. Uzmite najmanji deo formirajte loptu i stavite u posudu za pečenje podmazanu s malo maslaca.

Uzmite sledeći deo po veličini i razvijte u tanku pravougaonu koru, namažite je obilno maslacem i uvijte u rolat. Taj deo uvijte oko lopte u sredini posude. Uzmite nož i napravite blage razreze po rolatu s rastojanjem od dva centimetra jedan od drugog, tek toliko da se blago rastvori testo.

Uzmite i najveći deo, razvijte i njega u koru, namažite maslacem i uvijte u rolat. Njega stavite u preostali prostor u posudi uvijajući ga oko prethodnog rolata. Opet nožem napravite blage razreze po testu.

Namažite ostatkom maslaca i ostavite da naraste još 30 minuta. Pre pečenja umutite žumance, namažite celu pogaču, pospite susamom i stavite u zagrejanu rernu na 160 stepeni oko sat vremena dok ne dobije zlatastu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: